Diyarbakır'da Eğitim-Sen üyesi 30 kişi, hükümetin, 4+4+4 eğitim sistemi hakkındaki kanun teklifini protesto etti. Ellerinde, '4+4+4 = Haydi kızlar okula gitmeyin', '4+4+4 ana dilde eğitim', 'Bilimsel ana dilde eğitim' dövizleri açan grup, 'Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek', 'Direne direne kazanacağız' sloganları attı.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, iktidar partisinin zorbaca tavır takındığını ileri sürerer, bunun da hükümetin düzenlemeyi yasallaştırmak için ne kadar kararlı göründüklerini gösterdiğini söyledi. Düzenlemenin muhatabının eğitimci, öğrenci ve velileri olduğunu söyleyen Birtek, şöyle devam etti:

"Bu düzenlemenin doğrudan muhatabı olan eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler olarak eğitimin piyasallaştırılması ve dinselleştirilmesi uygulamalarına karşı kitlesel duruşumuzu göstermeye kararlıyız. Kanun teklifinde yer alan 'ilköğretim, devlet okullarında parasızdır' ifadesi komisyon görüşmelerinde metinden çıkarılacak. İlköğretimin tamamen paralı hale getirilmesinin ilk adımları atılmak istenmektedir. İlk 4 yılın ilkokul, ikinci 4 yılın ortaokul olarak tanımlanması nedeniyle 5'inci sınıf okutan bütün öğretmenlerin norm fazlası haline gelmesi ve bakanlık tarafından başka görevlerde görevlendirilmesinin önü açılmıştır. 8'inci sınıftan sonra devam eden mecburiyetin kaldırılmış olması, çocuk gelinlerin çoğalmasını beraberinde getirecektir. Zorunlu din dersinin kaldırılması ve anadilde eğitim taleplerinin karşılanması yönündeki toplumsal talepler ise gözardı edilmiştir."

Birtek, Başbakan Erdoğan'ın tavrını da eleştirerek, şunları söyledi:

"Başbakan, Meclis'teki grup toplantısında tüm Türkiye'ye meydan okumuş ve 'Hangi dilden anlıyorsa, o dilden konuşacağız' diyerek, 4+4+4 düzenlemesine itirazı olanlara resmen meydan okumuştur. Biz de buradan kendisine meydan okuyoruz. Bugün sevk alarak uyarımızı yapıyoruz. Eğer itirazlarımız dikkate alınmazsa ve geri adım atılmazsa asıl o zaman kimin hangi dilden anladığını hep birlikte göreceğiz."

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.



CA(GG/SS)