Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, kentte 200 kilo bomba yüklü aracın bulunmasının ardından yine kentte polisin yol kontrolleri sırasında bir minibüste 18 Kalaşnikof tüfek ve mermiler ele geçirildiğini açıkladı. Ele geçen silah ve mühimmatların Emniyet Müdürlüğü'nde gösterilmesine katılan Toprak, KCK'ya yönelik yapılan operasyonda da 16 kişinin yakalandığını ve örgütün uyuşturucu bağlantısıyla ilgili büyük bir operasyonun devam ettiğini açıkladı.

18 KALAŞNİKOF ELE GEÇTİ

Diyarbakır'da polis ekipleri tarafından Diyarbakır- Mardin karayolunda kurulan kontrol noktasında geçtiğimiz pazartesi gecesi durdurulan bir minibüste arama yapıldı. Yapılan aramada aracın içinde 18 Kalaşnikof, bu silahlara ait 1369 fişek, Biksi silaha ait 1744  fişek, 37 el bombası kılıfı, 1 terörist kıyafeti ve cep telefonu ele geçirildi. Ele geçirilen silahlalarla ilgili bir örgüt kuryesi ve yardım eden 4 şüpheli de gözaltına alındı. Ele geçirilen silahların örgütün Irak'ın kuzeyinde bulunan kamplarından temin edilerek Diyarbakır'ın kırsal bölgelerinde bulunan örgüt mensuplarına ulaştırılmak istendiği belirlendi. Gözaltına alınan 5 şüphelinin sorgulamaları sürdürülüyor.

"SANSASYONEL EYLEM YAPILACAKTI"

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Recep Güven ile birlikte Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde ele geçirilen silahların önünde basın açıklaması yaptı. Vali Toprak, örgütün kırsalda eylem açığını kapatmak ve şiddeti tüm bölgeye yaymak için şehir içinde ses getirici arayışına devam ettiğini belirtti. Örgütün kırsal alanda güvenlik güçleriyle çatışmaya girmekten kaçındığını belirten Toprak, teröristlerin kanlı eylemlerini sivil halkı ayırmadan sürdürmeye çalıştığını vurguladı. Örgüt yöneticilerinin özellikle şehir merkezlerinde infial yaratacak eylem talimatı verdiğinin tespit edildiğini vurgulayan Toprak, şöyle konuştu:

"Eylemsellik açısından zayıf kalınan bölgelerden sorumlu örgüt mensuplarından hesap sorulacağı tehdidinde bulundukları tespit edilmiştir. Sansasyonel eylem yapma arayışında olan bölücü terör örgütünün eylem yapma girişimlerinin engellenmesi için tüm tedbirler alınmıştır. Operasyonla gerçekleşmesi muhtemel bir çok terör olayının önüne geçilmiştir" dedi.

Terör örgütünün son zamanalarda her yeri kana bulamak, her kişiye suikast ve eylem yapma noktasında hain planlar içinde olduğunu vurgulayan Toprak, şöyle konuştu:

"Her türlü önleyici çalışma ve operasyonlar yapılmıştır.Emniyet ve jandarma kontrol noktaları ciddi takviye edilmiştir. Bu yol kontrol ve aramalarının etkin çalışmalarından dolayı bu silahlar kırsala ulaşamadan yakalanmıştır. Kuzey Irak'taki terörist noktalardan alınan silahların, buradaki teöristlere ulaştırılmak üzere yola çıkarıldığı anlaşılıyor."

KCK OPERASYONUNDA 16 GÖZALTI

Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen KCK soruşturması kapsamında da 2 Ekim günü Diyarbakır merkezli iki ayrı operasyon düzenlendiğini açıkladı. Toprak, şöyle devam etti:

"KCK terör örgütü içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren ve haklarında arama kararı bulunan kişilere yönelik Diyarbakır, Bingöl ve Malatya'da düzenlenen eşzamanlı operasyonlarda 8 kişi yakalanmış ve bunlarla ilgisi soruşturma devam etmektedir. Aynı tarihte PKK/KCK terör örgütü elebaşının talimatı doğrultusunda bir siyasi parti bünyesinde açılan siyaset akademileri çatısı altında eğitim yürüten, faaliyet gösteren, eğitim alan, veren şahıslara yönelik ayrı bir operasyon düzenlenmiştir. Diyarbakır, Mersin, Van, Şırnak ve Şanlıurfa'da gerçekleştirilen eşzamanlı operasyonlarda 8 kişi yakalanarak gözaltına alındı.Bu kişilerin sorgulamaları devam etmektedir."diye konuştu.

FACİAYI VATANDAŞ İHBARI ÖNLEDİ.

Daha sonra Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Hilmi Atabay ile kameraların karşısında geçen Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, dün gece ele geçirilen bombalı araçla ilgili bilgi verdi. Vali Toprak, bugün saat 01.00 sıralarında merkez Sur İlçesi'nde şüpheli bir aracın dolaştığına dair vatandaşlardan jandarmaya ihbar geldiğini belirterek, "Bu ihbar üzerine arkadaşlarımız hemen olay yerine gitmişlerdir. Asfalt üzerinde mucur bulunmasından dolayı şüpheli aracın direksiyon hakimiyetini kaybederek Sağdıçlı Köyü içerisinde kaza yaptığı ve aracı kullanan şüphelinin olay yerinden kaçtığı tespit edilmiştir. Zırhlı araçlar ve yeteri kadar kuvvetle olay yerine müdahale edilerek şüpheli araç bulunmuştur" dedi.

"GAZİANTEP'TEN DAHA VAHİM SONUÇLAR DOĞURACAK SALDIRI ENGELLENDİ"

Vali Toprak, aracı kullanan şüphelinin bölgede yapılan aramada olay yeri yakınında yakalandığını belirterek, şöyle dedi:

"Aracın bagaj kısmında yapılan kontrolde 55 kilogramlık 2 LPG tankı, uçlarında kablo düzeneği mevcut tankların içinde 200 kilogramlık AMFO olduğu değerlendirilen patlayıcı madde ele geçirilmiştir. Yani eritilmiş, kaynatılmış ve dondurulmuş bir durumda iki adet elektrik fünyeli patlama düzenekli el yapımı patlayıcı, iki adet benzin dolu teneke, 8 adet pil, iki adet oto kumandası, bagajdan şoför mahaline çekilmiş kablolar ve şoförün aracı terk ettiğinde uzaktan patlatacağı bir düzenek tespit edilmiştir. Söz konusu bomba, düzenekleri ve eklentiler kontrollü bir şekilde araçtan indirilerek etkisiz hale getirilmiştir. İmha sonra 5 metre genişliğinde, 2 metre derinliğinde patlama krateri oluştu. Bomba yüklü aracın 2012 yılı başlarında hurdaya ayrılan bir araç olarak gözüktüğü belirlenmiştir. Aracın plakası çalıntıdır. Bu plaka 2011'de Lice ilçesi Saydamlı Köyü yakınlarında teröristlerce yakılan bir araca ait plakalardır. Duyarlı vatandaşların ihbarıyla Gaziantep'ten daha büyük ve vahim sonuçlar doğuracak bir felaket önlenmiştir."

TERÖRE KARŞI YENİ ÖNLEMLER

Terör olaylarına karşı yeni önlemler geliştirdiklerini vurgulayan Vali Toprak, yol kontrol ve arama sisteminin bu anlamda büyük faydaları olduğunu söyledi. Toprak, "Çok etkin önleyici ve anında olay yerine intikal eden yol kontrol, arama ve devriye sistemini sistemini hayata geçirdik. Bu etkin çalışmalar sonrasında bunlar yakalanabiliyor. Bir noktada kaçan varsa başka noktada yakalanabiliyor. Yol arama ve kontrol noktalarının terörist ve milis taşıyan araçlara, patlayıcı taşıyan araçlara yönelik etkin çalışmalar yapılmalıdır. Biz bunu daha güçlendirerek daha etkin yapmaya başladık. Her bir noktayı zırhlı araç ve teknoloji ile donatmaya devam ediyoruz. Bunları hareketli, sabit olmayacak şekilde yürütmeye devam ediyoruz. Terör örgütünin bir anlayışı gelişti. Bir eylem yapma girişimi var görüntüsü verip oraya gelen güvenlik güçlerimize saldırı yapma hain planları var. Arkadaşlarımız çok dikkatli. Terör örgütünü engelleme notkasında çalışma yapıyoruz. Bu tebirler teröristlerin ilimize gelmesi ve mezralara inişini zorlaştırmaktadır. Asal bu noktada geri durmayacağız. Engellemenin en önemli ayağı vatandaşımızın bize güvenmesidir. Bu patlayıcıyı da vıcdan sahibi duyarlı bir vatandaşımız ihbar etti. Etkin yol kontrolleri nedeniyle yakalacaklarını anlayan örgüt mensupları ana güzergahları terk edip ara noktaları kullanıyor. Ama biz ara noktalarda belirli belirsiz noktalarda uygulamaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Vali Mustafa Toprak şu anda terör örgütü ve uyuşturucu bağlantısıyla ilgili büyük bir operasyonun devam ettiğini belirterek, "Narkoterör' dediğimiz teörist örgüt ve uyuşturucu arasındaki bağı ortaya çıkarack şekilde Jandarma Bölge Komutanı'nın bizatihi yürtüttüğü bir operasyon devam ediyor. Daha öncekilerin daha üzerinde bir oranla somut bilgisini açıklayacağız" dedi.

Felat BOZARSLAN-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,



FB,SS(GG/İD)