Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'nde bulunan E Tipi Kapalı Cezaevi önünde BDP'lilerin grup toplantısını yapmasına, Valiliğin aldığı gösteri, yürüyüş ve toplantıların bugün yasaklanması nedeniyle izin verilmedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 5 bin kişinin cezaevi önüne gitmek istedi. Caddeyi bariyerle kapatıp yoğun güvenlik önlemi alan polis yetkilileriyle Selahattin Demirtaş arasında yapılan görüşmede, valilik kararıyla cezaevi önüne geçişlerine izin verilmeyeceği bildirildi. Yapılan görüşmede BDP'lilerin cezaevine 30 metre uzaklıkta bulunan Dicleliler Yasevi önünde basın açıklaması yapılmasına izin verildi.

BARİKAT KURUP LASTİK YAKTILAR

Bu sırada cezaevi yakınında bulunan Emek Caddesi üzerinde toplanan PKK yandaşları yola barikatlar kurup lastik yakmaya başlayınca, polis gaz bombası ve tazyikli su kullanarak müdahale etti. PKK yandaşları da polise ses bombası, havai fişek, taş, molotof kokteyli atarak karşılık verdi.

Ortalık bir anda savaş alanına dönerken, yoldan geçerken çatışmanın ortasında kalan bir çok vatandaş güç anlar yaşadı. Polisle göstericiler arasındaki çatışma devam ederken, bir polis helikopteri de havada sürekli uçarak, müdahale eden ekipleri yönlendirdi.

BARO BAŞKANI: HERAN ÖLÜM HABERİ GELEBİLİR

Bu arada Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ile 30 avukat cezaevi önüne cüppeleriyle gelerek basın açıklaması yaptı. 'Müvekkillerimizin ölümüne sessiz kalmayacağız' pankartı açılırken, Baro Başkanı Aktar 65 cezaevinde bulunan PKK'lı ve KCK'lı 658 tutuklunun 'ana dilde eğitim', 'Kürtçe savunma' ve 'Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması' talebiyle sürdürdükleri açlık grevinin 49'uncu gününe girdiğini ve bunun ölüm sınırın olduğunu söyledi. Aktar, "Cezaevlerinden her an bir ölüm yada toplu ölüm haberi gelebilir. Talepleri meşru ve haklı taleplerdir. Bu talepler aynı zamanda bizim de taleplerimizdir" dedi.

Şiddetin, ölümlerin, sosyo-politik nedenlerinin ortadan kaldırmasını isteyen Aktar, "Açlık grevinin ölüm gibi trajik bir sonuca ulaşmaması için herkesten bütün taraflardan azami duyarlılık bekliyoruz. Aynı şekilde açlık grevinde bulunan mahpuslardan da eylemlerini ölüme vardırmamalarını talep ediyoruz" diye konuştu.