BDP, 23 Nisan kutlamalarına katılmama kararı alırken, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt bu yıl ilk kez koltuğunu 23 Nisan nedeniyle Hüseyin Uluğ İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Evindar Çakıl'a bıraktı. Üzerinde daha çok Kuzey Irak'taki Kürtler'in kullandığı yöresel kıyafet olan Çakıl, başkanlık koltuğuna otururken, birçok arkadaşının cezaevinde olduğunu belirterek, ölümlerin son bulması için barış istediğini söyledi. Hazırladığı bir mektubu okuyan Evindar Çakır, şunları söyledi:

"Bugün 23 Nisan, sözde çocuk bayramı ama biz Kürt çocuklarına en başından görünüyor ki bize haramdır. Baktığınızda bir yanım Uludere Ortasu'da, bir yanım Ceylan'la beraber katledildi. Peki ya Uğur Kaymaz henüz 12 yaşındaydı. Bu acılar varken, ölmek ve öldürülmek korkusu varken nasıl olur da Kürt çocukları kalkıp 23 Nisan'ı kutlayacağız. Onlarca yaşıtlarım cezaevlerinde ömrünü geçiriyor. Bayramda ilan edilen günü yaşıtlarım her çocuk gibi yaşama hakkı olduğu gibi yaşasın. Biz çocukların yeri okuldur, parklardır, evimizdir, bizim yerimiz paramparça olmuş bedenimizle toprak altına girmek değil. Bizim yerimiz toprak değil annem sarsın beni tek isteğim, ana dilde eğitim görmek ve barışlı yarınlardır."

BDP 23 NİSAN TÖRENLERİNE KATILMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

BDP Diyarbakır Milletvekili ve Örgütlenme Komisyonu Başkanı Nursel Aydoğan tarafından parti teşkilatına gönderilen genelgede, 23 Nisan Çocuk Bayramı etkinliklerinde, taş atan çocukların ve Pozantı Cezaevi'nde yaşanan cinsel taciz ve tecavüzün resmi kutlamalarda gündeme gelmeyeceğini, bundan dolayı resmi kutlamalara katılmak yerine alternatif etkinlikler yapılması gerektiği belirtilmişti.