Hani İlçesi'ne bağlı Gürbüz Beldesi'nde bağ bozumunda son aşamaya gelindi. Yörenin üzümlerinden tamamıyla klasik yöntemlerle toplanan üzümler, eşeklerle 'Mahsere' denilen bağ evlerine taşınıyor. Burada 'Esar' denilen havuzlarda insan gücüyle ezilen üzümlerden elde edilen şıra, büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra bezler üzerine serilip güneşte kurutularak pestil haline getiriliyor.

Üreticiler, aile fertleriyle verdikleri emeğin lezzete dönüşüne tanıklık ederek bin yıllardır dedelerinden, babalarından öğrendikleri bir geleneği devam ettiriyor. Gürbüz Beldesi'nde uzun yıllardan beri bağcılık yapan Cahit Kılıç, bölgede 'bastık' olarak isimlendirilen pestilin nasıl yapıldığını şöyle anlattı:

"Aile fertlerimizle topladığımız üzümleri eşekle bağ girişinde bekleyen traktöre taşıyoruz. Traktörler, bu üzümleri bölgede 'mahsere' denilen üzümlerin pekmez ve pestile dönüştürüldüğü bağ evine götürür. Burada üzümler ilk olarak 'esar' denilen havuzda insan gücüyle ezilir. Elde edilen şıra, daha sonra süzülür ve kaynatılır. Kaynayan şıraya daha sonra un ilave edilerek pestil için gerekli işlem başlar. Sonra da bunlar beyaz bir bez üstüne serilerek güneşte kurumaya bırakılır. 3 gün sonra bunlar bezden sökülür. Pestilin çeşitleri vardır tabii ki. Cevizli, fıstıklı, sade veya kendinize göre isteğe bağlı karışık yapılabilir. Pekmez de aynen bu şekilde elde edilir, ama un katılmadan şıra kaynamaya verilir. Burada insan gücüyle ürettiğimiz pestil, pekmez ve cevizli sucukları Erzurum'da piyasaya sunuyoruz."

Bağlarda doğal ortamlarda üzüm yetiştirdiklerini belirten Kılıç, gübre kullanmadıklarını söyledi. Tamamen doğal asmalarda yetişen üzümlerden elde edilen şıra ile pekmez veya pestil yaptıklarını dile getirdi.

BAŞKANDAN YATIRIM ÇAĞRISI

Gürbüz Belde Belediye Başkanı Cumali Çiçek, bin yıllardan beri babadan, dededen kalma yöntemlerle üretim yaptıklarını ifade ederek, beldede fabrika kurmaları için yatırımcılara çağrıda bulundu. Beldelerinde her hangi bir girişimcinin fabrika açması durumunda kendilerine her türlü desteği sağlayacaklarını anlatan Başkan Çiçek, "Burada hammadde var ama bunu modern ve hijyenik bir ortamda ürüne çevirecek bir fabrikamız yok. Bu konuda girişimcilere çağrımız var. Gelin burada bir pekmez ve üzüm ürünlerine yönelik bir fabrika açın. Biz de sizlere gereken desteği verelim" diye konuştu.



SK(GG/COŞ)