Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Belediye Şehir Tiyatrosu ile kentteki tiyatro oyuncularının kostümleri ile birlikte yer aldığı bir basın toplantısıyla '1'inci Amed Tiyatro Festivali'nin programını açıkladı. Diyarbakır'ın çok büyük ve bir o kadar da önemli bir sanatsal buluşmaya ev sahipliği yapacağını söyleyen Baydemir, Belediye Şehir Tiyatrosu'nun 2003 yılından bu yana kendi ana dilinde sanatsal üretim yaptığını, bu üretimin tiyatro izleyicisi ve profili üzerinde de bir etkisi olduğunu söyledi. Baydemir, TÜİK'in verilerine göre Türkiye genelinde tiyatro izleyicisi sayısı düşerken, Diyarbakır'da yüzde 50'lere varan oranda bir artış olduğunu kaydetti. Baydemir, düzenleyecekleri festeval ile ilgili şu bilgiyi verdi:

"29 Nisan- 6 Mayıs tarihleri arasında 8 gün boyunca 1'inci Amed Tiyatro Festivali düzenleyeceğiz. Kentimiz Diyarbakır 8 gün boyunca Duhok'tan Süleymaniye'ye, Urumiye'den İstanbul'a, Ankara'ya kadar pek çok şehirden 16 tiyatro grubunu bir araya getirecek. Festival kapsamında 15 oyun Kürtçenin Kurmanci, Zazaki, Sorani lehçelerinde sahnelenecek. İki oyun da Türkçe izleyicilerle buluşacak."

'TURİZM ÖĞRENCİLERİ KÜRTÇE VE ZAZACA'YI DA ÖĞRENSİN'

Bu arada Diyarbakır Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin 5 öğretmen ve 40 öğrencisi Turizm Haftası nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Baydemir, Diyarbakır’ın kültürel dokusu ve zenginliğinin kentin istihdam sorununa çözüm olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Şu an okuduğunuz bölüm, 5- 6 yıl sonra Diyarbakır’ın en güzide sektörü olacaktır. İnşallah hiçbiriniz işsiz kalmayacaksınız" dedi. Baydemir, öğrencilerin eğitim dilinin Türkçe olması nedeniyle zaten Türkçeyi iyi kullandıklarını belirterek, bunun yanında öğrencilerden ana dilleri olan Kurmanci veya Zazakiyi de mutlaka öğrenmeleri gerektiğini söyledi. Suriye, Irak ve İran’la çok ciddi bir turizm potansiyeli bulunduğunu ifade eden Baydemir, yapılan kongre ve fuarlarda, otel ve restoranlarda Kürtçe bilen elemanlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Türkçe ve Kürtçe bilmenin de yeterli olmadığını vurgulayan Baydemir, mutlaka İngilizce, Fransızca ya da Almancayı öğrenmeleri gerektiğini söyledi.



FA(GG/COŞ)