Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, kentte öğrencilerin ilköğretim okullarında dağıtılan sütlerden zehirlendiği iddiaları üzerine basın toplantısı yaparak, kentte bugün 70 bin çocuğa süt dağıtımı yapıldığını söyledi.

Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir kaç çocuğun mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle çağırılan ambulanslarla hastanelere gittiğini belirten Toprak, şöyle dedi:

"Daha sonra aynı okullarda değişik sınıflardaki çocuklar karın ağrısı şikayeti bulgurlarını ifade ederek değişik hastanelere gönderildi. Ama şu ana kadar 315 tane hastanelere giden vaka olduğu bilgisine ulaştık. Bunlardan hiçbir şekilde zehirlenme vakası olduğu gösteriri hiçbir bulgu yok, klinikte yatan hiçbir çocuğumuz yok. Diğer hastalarımız karın ağrısı ya da mide bulantısı şikayeti ile hastanelere götürülmüş vaziyette 112 Acil servis aracılığıyla 165 çocuğumuz, diğer 150 çocuğu da ailelerinin böyle bir olayı duyar duymaz okullardan gidip çocuklarını alıp bir şeyi var mı, yok mu diye hissiyat içerisinde sağlık kuruluşlarına götürdükleri anlaşılıyor. Bu 315 çocuğumuzdan doktorlar ve başhekimlerden almış olduğumuz bilgilere göre zehirlenme vakası yoktur. Hastaneye giden vakalar içerisinde kusma vakası yok denilecek kadar az. 5 veya 7 vaka onun dışındakilerde kusma vakası da yok. Bu olayın klinik vaka özelliklerini gösteriyor mu diye sorduğumuzda ateş ve kusma var mı diye bakmak lazım. Bulantının yoğunluğu ve kusmaya dönüşüyor mu diye bakmak lazım. Bir kez daha ifade ediyorum zehirlenme belirtisini gösteren, ateş yüksekliğini gösteren hiçbir belirti yok ama çocuklarımız da mide bulantısını gösteren bir takım şikayetlerle hastanelere yönlendirildikleri ifade ediliyor."

BAŞVURULARIN YÜZDE 85-90'I PSİKOLOJİK

Hastanelere giden çocukların normal hayatlarına devam ettiğini belirten Toprak, sütlerden alınan örneklerin Hıfzıssıhha'ya gönderildiğini söyledi. Numunelerin sonuçlarının 2 gün içinda çıkacağını söyleyen Toprak, Sağlık Müdürlüğü'nün de hastaneler başvuran çocuklardan kültür örnekleri olarak çalışmalara başladığını kaydetti. Toprak, şöyle dedi:

"Şu an genel belirti yüzde 85-90 oranında hastanelere başvuran çocukların psikolojik olarak oraya gittiklerine dair bazı belirtiler var. Çünkü ateş, ishal ve karın ağrısı yok. Ama biraz bulantı var diyerek ve birbirlerinden etkilenerek gittikleri gözüküyor. Bunlar yüzde 85-90 oranında geri kalan kısmının da belki süte karşı alerjisi olan çocuklarımızı olabilir. Sütün içerisindeki lakoz denilen maddenin bir maddeyle net bir enzim sağlanamamasında bu belirti çıkabilir. Hatta bazı hastanelerimize başvurulan vakalarda hiçbir şekilde okulda süt içmemesine rağmen mide bulantısıyla giden çocukların da olduğunu tespit ettiler. Ama her ne olursa olsun bu vakaların altında bir problem olup olmadığı konusunda her türlü klinik ve laboratuvar incelemesinin yapılması içinde tedbirler alınmış durumda."

İDEOLOJİK YÖNDE KULLANMAK İÇİN GİRİŞİMLER VAR

Vali Toprak, ilk süt dağıtımı başladığına bu durumu olumsuz yönde kullanmak isteyenlerin olduğunu söyledi. Toprak, "Biraz da ilimizde ideolojik olarak süt dağıtımını ilk başladığı günden olumsuz yönde kullanmak amacıyla bir takım girişimler olduğu yönünde de bazı bilgiler de geliyor. O konu üzerinde de Valilik olarak ciddi bir şekilde durduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Vali Toprak, ortadaki bulgu ve belirtilerin zehirlenmeyi işaret etmediğini ve süt dağıtımına devam edeceklerini açıkladı. Toprak, "Bu sütlerin her türlü araştırması analizi yapıldı. Ve bu sütler belli bir oda sıcaklığında 15 gün boyunca saklanabiliyor. Ve biz haftalık olarak buraya intikalini sağladık. Burası biraz da sıcak bir memleket olduğu için herhangi bir olumsuzluğa konu olmamak için her hafta gelecek ve oda sıcaklığında muhafaza edildikten sonra çocuklarımıza dağıtacağız" dedi.

PROVOKOSYON ÖZELLİĞİ VAR

Olayın provokasyon özelliğini de ortaya koymak gerektiğini söyleyen Vali Toprak, "Bu ilin Valisi olarak arkadaşlardan, ilgili birimlerden almış olduğum bilgi bu olayın yaygınlaşarak endişeye dönüşmesi ve bazı yerlerde hastanelerde ölüler var, koşun can elden gidiyor, bu devletin ortaya koyduğu sütler bu politika yanlıştır deme noktasında bazı art niyetli ve ideolojik yaklaşımların olduğu bir bilgi var. Bunun üzerinde de bunu ispatlayacak noktada varsa da bunun üzerinde de arkadaşlar ciddi manada çalışıyorlar. Şu anda ben herhangi bir kesim şöyle dediler deme noktasında değilim, eğer öyle bir şey diyenler varsa onlar kendilerini iyi biliyorlar" dedi.

Öğrencilerin içtikleri sütten zehirlendiği belirtilen Hürriyet İlköğretim Okulu'nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetim görevlileri tarafından dağıtılan sütlerden numuneler alındı. Müdür yardımcısının odasında bulunan sütlerin de dağıtımlarının durdurulduğu bildirildi.

BATMAN, ŞIRNAK VE NUSAYBİN'DE DE RAHATSIZLANDILAR

Batman'da bugün dağıtılan sütlerden Yenimahalle İlköğretim Okulu'nda 6 öğrenci rahatsızlandı. Çocuklar Batman Kadın Doğum ve Çocuk hastanesinde tedavi altına alındı.

Şırnak kent merkezindeki Orhan Uysal İlköğretim Okulu'nda da dağıtılan sütten içen 6 öğrenci fenalaşarak Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıp tedavi altına alındı. Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde ise 16 öğrencinin rahatsızlanara hastanelere başvurduğu belirtildi.