Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Okul sütü programı' projesi kapsamında ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5'inci sınıfına kadar öğrencilere verilecek sütlerin dağıtımına bugün ülke genelinde başlandı. Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'nde bulunan Hürriyet İlköğretim Okulu başta olmak üzere bazı okullarda bu sabah dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden bir kısmında bir süre sonra karın ağrısı, kusma ve ağrı şikayetleri başladı.

Şikayetler üzerine öğrenciler ambulanslar ve diğer araçlarla kentteki özel ve diğer hastanelere götürüldü. Rahatsızlanan çocuklara burada serum verilerek, gerekli tedaviler yapıldı. Rahatsızlanıp hastanelere götürülen 158 öğrenciden büyük bölümünün tedavilerinin ardından taburcu edildiği belirtildi.

VELİLER OKUL VE HASTANELERE AKIN ETTİ

Dağıtılan sütlerden öğrencilerin zehirlendiği haberleri üzerine veliler okullar ile hastanelere akın etti. Okul ve hastane önlerinde polisler sıkı önlemler aldı. Bazı veliler çocuklarının rahatsızlanmasına tepki gösterirken, Hürriyet İlköğretim Okulu'nda rahatsızlanan öğrencilerin hangi hastanelerde bulunduğu anonsla velilere duyuruldu.

Veliler, dağıtılacak sütlerin bazı okullara günler öncesinde getirilip bıraktığını iddia etti. Bu sütlerin uygun olmayan koşullarda bekletildiğini ileri süren veliler, "Günlerce bekletilen sütler bozuldu ve bugün öğrencilere dağıtıldı. Çocuklarda bu sütlerden zehirlendi" dedi.

VALİ TOPRAK: BÜYÜK PROJEYE ZARAR VERİLMEMELİ

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, proje kapsamında 5 Nisan İlköğretim Okulu'ndaki süt dağıtım törenine katıldı. Toprak'ın törende bulunduğu sırada okullarda öğrencilerin zehirlendiği haberleri geldi. Gazetecilerin soruları üzerine açıklama yapan Toprak, şunları söyledi:

"Bazı çocuklarımıza bazı besinler dokunabiliyor, kimisine yumurta dokunabilir. Bazı çocuklarımızda da süt alerjisi olabilir. Ya da çocuklarımız ciddi manada aç kalmışlardır ya da farklı faktörler vardır. Bunlar mide bulantısı yapabilir, bunların da süt dağıtmadan önce sınıflarında uyarıyoruz. İlk süt dağıtım programının sabahında bunun sanki dağıtılan sütlerden meydana gelmiş gibi gösterilmesi haksızlık olur. Çünkü bu büyük bir projedir. Ve bütün bireylerimiz kemik yapısını, diş yapısını iyi bir şekle getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenme noktasında önemli bir katkı sunabilmek için ve özellikle toplumumuza baktığımızda vücut diriliği noktasında çocukların belli bir noktanın üzerine çıkmaması dikkate alındığında, üç bakanlığımızı yürüttüğü projedir. Zincir eğitimlerde buradaki bir kaç çocuğunun mide bulantısı nedeniyle hastaneye götürülürken, diğer çocuklarda psikolojik olarak etkilendi. Onlarda herhangi bir risk yaşanmaması için hastaneye götürülmesinin bu kampanyanın geneline zarar vermemesi gerekiyor. Çok dikkatli olmamız gerekiyor. Ama olaki bir orada bir problem varsa da şu anda arkadaşlarımız inceliyor."

Vali Toprak, Diyarbakır'da 230 bin öğrenciye süt dağıtımına başlandığını belirterek, öğrencilerin rahatsızlanmasıyla ilgili detaylı bir inceleme yaptıklarını ve konunun üzerinde durduklarını söyledi. Yaşanan rahatsızlanmanın büyük projeyi sekteye uğratmamasını isteyen Toprak, olumsuz bir düşünceye gerek olmadığını kaydetti.