1'inci Amed Tiyatro Festivali, 'Jenosit' adlı dans performansının sahnelenmesi, canlı heykel gösterisi, yeraltındaki tiyatro oyun afişleri sergisi ve Kürtçe oyun metni yarışmasının ödül töreniyle başladı. Mezopotamya Kültür Merkezi oyuncularının, 'Jenosit' adlı dans performansında, Uludure'nin Ortasu Köyü'nde sınırötesi hava operasyonunda 34 köylünün yaşamını yitirmesi temsili olarak sahnelendi.

Törende konuşan Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kuzey Irak'ın Süleymaniye, Erbil, Duhok ve Zaho kentlerinden gelen 47 kişilik tiyatro ve sanatçı grubuna, "Şehriniz Diyarbakır'a hoş geldiniz kardeşlerim" dedi. 1'inci Amed Tiyatro Festivali'nin açılışının tarihi bir gün olduğunu, 10 yıldan bu yana Diyarbakır'da Kültür ve Sanat Festivali yapıldığını ve bu dönemde adeta bir Rönesans yaşandığını belirten Baydemir şunları söyledi:

"Şükürler olsun ki festivaller amacına ulaşmıştır. Aram Tigran Kent Konservatuarı bu festivallerin bir ürünüdür. Sizin emeğiniz ile yüreğinizin acısı boşa gitmedi. Bugün her kurumda tiyatro, sinema, halk oyunları, müzik öğrencileri çoğalıyor. Bunlar dillerine ve kültürlerine sahip çıkıyorlar. 10 yıldan bu yana bu sahnede perde aydınlığa açılıyor."

KÜRTÇE 44 TİYATRO OYUNU

Belediye Başkanı Baydemir, Tiyatroda perdenin, karanlığı, siyahı, kara bulutları delmesi halinde o zaman sanatın halkın sanatı olacağını kaydederek, "Kürtçe Tiyatro oyunu metni yarışmasında bu yıl her bölgeden 44 metin gönderildi. Artık kimse Kürtçe oyun metni yok demeyecektir. Metinleri kitap haline getirdik ve tüm yararlanıcılara sunduk" dedi.

Daha sonra yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. 6 Mayıs'a kadar sürecek 1'inci Amed Tiyatro Festivali'de, Kürtçe tiyatro oyunları da sahnelenecek. 



FA(GG/COŞ)