Ortadoğu Sağlık Turizm Konseyi'nin düzenleyeceği Uluslararası Diyarbakır Sağlık Turizmi Kongresi'nin tanıtım toplantısı Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Ortadoğu Sağlık Turizmi Konseyi (ORSAKON) Genel Koordinatörü Cemal Yılmaz'ın katılımıyla yapıldı.

Toplantı öncesi Vali Toprak, Başkan Baydemir ve Rektör Saraç'ın, kahvaltı masasındaki yumurtaları tokuşturmaları dikkat çekti.

Vali Mustafa Toprak yaptığı konuşmada, sağlık turizmi konusunda Diyarbakır'ın alt yapısının önemli bir noktaya geldiğini ve kongrenin kent için hayırlı olacağını belirtti. Vali Toprak sunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerimiz, alt yapısını özel sektöre uyumlaştırmaya çalıştı. Şu anda karşılaştırmak adına söylemiyorum. Hem üniversite, hem de Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler özel sektörle yarışabilecek, onları zaman zaman geçen seviyelere geldiler."

BAYDEMİR: HASTAYI MÜŞTERİ OLARAK GÖRMEMELİYİZ 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, sağlık turizminin Diyarbakır'da canlanması için gereken tüm hizmeti vermeye hazır olduklarını söyledi. Baydemir şöyle konuştu:

"Türkiye'nin sağlık politikası, çok açık ve net bir dille ifade etmem gerekirse Amerika'nın sağlık politikası olmamalı. Sosyal devlet olmanın gereği olarak hastayı müşteri olarak görmememiz gerekiyor. Hastayı müşteri olarak gördüğümüz andan itibaren orada bir marazi olacaktır. Amerika'da sosyal güvencesi olmayan bir insan sağlık hizmetinden istifade edemiyor. Ve bu sosyal devlet adına çok ciddi bir sıkıntıdır. Biz bir yandan kentimizi bölgenin sağlık üssü, sağlık merkezi ve sağlık turizmi konusunda hazırlarken, öte yandan da sağlık politikasında doktor- hasta ilişkisini ve hastane- hasta ilişkisini hastane- müşteri ilişkisine dönüştürmeme konusunda ısrarlı bir çabayı ortaya koymamız lazım."

'BAKİ OLAN KENTTİR, KENT HALKIDIR'

Diyarbakır'ın daha fazla kaybetme lüksü olmadığını, koordinasyon içinde hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Başkan Baydemir, "Vali Bey Diyarbakır için geçicidir. Ben Diyarbakır için geçiciyim, Rektör hanım bir dönem seçildi, dönemi dolacak. Baki olan kenttir, kent halkıdır. Dolayısıyla hepimizin mevzuat görevi dışında vicdani bir görev ve sorumlulukla zaman dilimimizi en iyi şekilde üretimle tamamlamamız gerekiyor. Bizim başarma dışında başka bir şansımız yok" diye konuştu.

Osman Baydemir, Diyarbakır'a hafif raylı sistem getirilmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü, bu yılın sonuna kadar fizibilite çalışmasının biteceğini de söyledi.

'VALLAHİ BELEDİYE TEMİZLİYOR, AMA BİZ TEMİZ TUTMUYORUZ'

Konuşmaların ardından Vali Mustafa Toprak, Başkan Osman Baydemir ve Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, kentin sorunlarıyla ilgili sohbet etti. Baydemir, kent sokaklarının belediye çalışanları tarafından hergün temizlendiğini, ancak daha sonra vatandaşların temiz tutmadığı belirtti. Baydemir şöyle dedi:

"Kentimiz sabah 06.00 ile 12.00 arası çok temiz ama, öğlen 12.00 ile 21.00 arası süreci çok kötü görüyorum. Aslında burada ikili bir boyut var. Vallahi belediye temizliyor ama biz temiz tutmuyoruz. Belediyelerin işi temizlemektir. Ama bizim de görevimiz yurttaş olarak, medya olarak temiz tutulmasını sağlamaktır."



CA,SS(GG/COŞ)