Yazar İrfan Babaoğlu, 1980'den sonra Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde yaşananları, 'Auschwitz'den Diyarbakır'a 5 Nolu Cezaevi kitabında yazdı. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, ilk baskısı Aram yayınlarından 12 Haziran 2011 seçimden önce çıkan kitapla ilgili 'örgüt propagandası' yapıldığı gerekçesiyle yapılan soruşturmadan sonra açılan davada karar verdi. Mahkeme, kitapta örgüt propagandası yapıldığı gerekçesiyle yazara 1 yıl 3 ay hapis, yayınevine ise 16 bin lira para cezası verdi.

Karara tepki gösteren yazar İrfan Babaoğlu, 12 Eylül askeri darbesinin yargılandığı dava ve komisyonların kurulduğu bir dönemde cezaevinde yaşananları kaleme almasından dolayı kendisine ve yayınevine ceza verilmesinin çifte standart olduğunu söyledi.

Kitabın ilk baskısının seçimden önce piyasaya çıktığını ve bir soruşturma dahi açılmadığını, ancak ikinci baskının çıkmasından sonra dava açıldığını söyleyen Babaoğlu şöyle konuştu:

"İkinci baskının çıktığı dönemde siyasi tutuklamaların artması ve dönemin itibariyle kitaba dava açıldı. Kitapta o dönemde cezaevinde yaşanan insanlık dışı uygulamalar nedeniyle yaşamını yitirenler için geçen, 'minnet ve saygı ile anıyoruz' sözleri bile örgüt propagandası sayılarak 2 ay gibi kısa bir sürede karar verildi ve ben ve yayınevi cezalandırıldık. Karara temyiz ettik. Kararın hukuki olduğunu sanmıyorum. Bir yandan 12 Eylül için davalar açılırken, bir yandan o dönemi anlatan kitaba ceza verilmesini çifte standart olarak değerlendiriyorum. Kitabın ceza alması, 12 Eylül darbesini yargılamak konusunda konuşanların samimi olmadıklarının göstergesidir."