Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevi'nin yıktırılarak yerine okul yaptırılacağını açıklaması Diyarbakır'da tepkiyle karşılandı. Aralarında 78'liler Derneği, Barış ve Demokrasi Partisi, Barış Anneleri'ninde bulunduğu bir grup Ofis Semti'nde basın açıklaması yaparak, cezaevi binasının İnsan Hakları Müzesi olmasını istedi. 78'liler Derneği Başkanı Celalettin Can, 30 Eylül tarihinde bir miting düzenleyeceklerini belirterek şöyle konuştu:

"Mitingimizin adı 'Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi İnsan Hakları Müzesi olsun' Daha once Başbakan Erdoğan açıklamıştı. Diyarbakır Cezaevi'ni yıkmak istiyorlar. Yani Kürt halkının acılarını, kalbini yıkmak istiyorlar. Burayı bir Türk eğitim kurumu yapmak istiyorlar. Türk eğitim sistemini oraya oturtmak istiyorlar. Biz Türk eğitim sistemine saygılıyız. Ama Kürt haklına Türk eğitim sistemi zorla kabul ettirilmek istenirse ve bu Diyarbakır üzerinde yapılırsa biz buna karşı çıkarız. Bu nedenle Pazar günü İstasyon meydanında olacağız. 'Diyarbakır Cezaevi İnsan Hakları Müzesi olsun' diye haykıracağız. Diyarbakır hakının acılı kalpleri yıkılmasın. Burası İnsan Hakları Müzesi olsun, barış ve kardeşlik müzesi olsun."

BDP'Lİ AYDOGAN: İNSAN HAKLARI MÜZESİ OLSUN

Basın açıklamasına katılan BDP Milletvekilİ Nursel Aydoğan da, Diyarbakır Cezaevi'nde inanılmaz şeylerin yaşandığını söyledi. Aydoğan  şunları kaydetti:

"Kürt sorununa giden yolda en önemli adımlardan biri cezaevinin insan hakları müzesi olması, insanlık müzesi olması, utanç müzesi olmasıdır. Gerçekler ortaya çıkarılmadıkça bu ülkede Kürt sorununun gerçek anlamda çözümü mümkün değildir. Bunlar açığa çıkmadığı müddetçe bir yol almamız mümkün değildir. Diyarbakır Cezaevi'nin insanlık müzesi olması, aslında bu ülkedeki demokrasiye yapılacak en büyük katkıdır. Buralarda yaşananlar açığa çıkmadıkça, toplumun hafızası diri tutulmadıkça, canlı tutulmadıkça bu ülkede gerçek bir demokrasiyi inşa etmek mümkün değildir. 'Diyarbakır zindanlarında yaşananlar yaşanmasın' diyerek bu mitinge destek veriyoruz. Aslında destek vermekten öte içindeyiz. Hep birlikte bu mitingi örgütleyeceğiz."

Basın açıklamasının ardından 78'liler Derneği Başkanı Celalettin Can, BDP Milletvekili Nursel Aydoğan ve BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt Ekinciler Caddesi'nde mitingle ilgili bildiri dağıttı.



FB(GG/COŞ) (FOTOĞARAFLI)