Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'nde bulunan ve 12 Eylül askeri darbesinin ardından işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde hükümlülerin kaçmak için kazdığı tünel ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 900 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevinde başta uyuşturucu suçlarından tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu C-1 koğuşunda dün bir istihbarat üzerine jandarma ekipleri tarafından arama yapıldı.

Aramada koğuşta bir tünel kazıldığı ortaya çıkarıldı. Cezaevi savcısının gözetiminde jandarma ve Diyarbakır İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri de cezaevine sevkedilerek geniş çaplı araştırma başlatıldı. Araştırmada 75 santim derinlikte, 7 metre uzunluğunda ve 60 santimetre genişliğinde bir tünel ortaya çıkarıldı. Tünelin cezaevinin ana giriş kapısı yönüne doğru kazıldığı belirtildi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, cezaevinde tünelle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "7 metrelik bir tünel ortaya çıkarıldı. Başka bir bağlantılı tünel olup olmadığı araştırılıyor. Tünelin 75 santimetre derinlikte, 60 santimetre de genişliği bulunuyor. Çalışmalarda poşet içine konulmuş topraklar bulundu. Yapılan sayımlarda cezaevinde eksik bir tutuklu ve hükümlü de bulunmadığı ortaya çıktı. Gerekli çalışmalar sürdürülüyor" dedi.

Bağlar İlçesi'nde mahalle arasında bulunan cezaevinde tünelin ortaya çıkarılmasının ardından çevresinde de geniş çaplı araştırma başlatıldı. Konutlara yakın olan cezaevine dışarıdan da içeriden kazılan tüneli gelen başta bir tünel olup olmadığı da araştırılıyor.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde bir zamanlar PKK'nın önde gelen elabaşlarından olan Şemdin Sakık ile PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) davasından tutuklu bulunan kadınlar da bulunuyor.


CA(GG/AAA)