Diyarbakır'da BDP Kadın Kolları üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sümerkpark'ta toplandı. Aralarında BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de bulunduğu yaklaşık 400 kadın Türkçe ve Kürtçe, 'Kadınlar özgürlük’, 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganları attı. Daha sonra 3 kilometre mesafedeki Dağkapı Meydanı'na yürüyüşe geçmeye hazırlanan kadınların önü önlem alan polis ekipleri tarfından kesildi. Polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek, Valilik tarafından yürüyüşe izin verilmediğini bildirdi. Bu sırada yürüyüşçüler arasında bulunan bazı kadınlar, barikat kurarak önlem alan kadın polislere, "Siz de kadınsınız bırakın yürüyelim" diye sersenişte bulunup, yürüyüşe izin verilmemesi üzerine oturma eylemi başlattı.

'BU ÜLKEDE AYIRIMCILIK VAR'

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, kadınlar gününde kordonlar, barikatlar altında özgürce düşüncelerini ifade edemediklerini belirtti. Beştaş şöyle konuştu:

"Bu ülkede bir ayrımcılık var. Gerçek bir ayrımcılık ve bizim yaşamımıza dokunuyor. Bazılarına günlerini kutlamak serbest, her yerde her alanda kutlamak serbest ama bazılarına yasak. Bunun adı Kürt sorunu ise, bugün Ankara’da, İstanbul’da, Yozgat’ta her yerde kadınlar kadınlar gününü istedikleri gibi kutlayabiliyor. Ama biz burada 1.5 saattir bu barikatın açılmasını bekliyoruz. Biz bu ayrımcılığın, bu ayrımcı hukukun, karşısında olmaya devam edeceğiz."

Kadınlar yaklaşık 30 dakika süren oturma eyleminin ardından alkışlı protestoda bulunarak dağıldı.



CA,SS(GG/COŞ)