Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi’nde İl Müftülüğü’nün düzenlediği ‘Kutlu Doğum Haftası’ programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vali  Mevlüt Bilici, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya, Yaşar Karayel, İsmail Tamer, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ilçe belediye başkanları ve yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı Korosu’nun 'Salatı Ümmiye’ ve ilahi dinletisiyle başlayan programda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Hz. Muhammed’in doğumu anısına çeyrek asırdır düzenlenen 'Kutlu Doğum Haftası' etkinliklerinin Türk milletinin benimsediğini söyledi. Türk insanının muhteşem bir peygamber sevgisi olduğunu anlatan Başkan Prof. Dr. Mehmet Görmez, şöyle dedi:

"Atalarımız, ecdadımızın büyük peygamber sevgisiyle millet olarak kitaplar, kasideler, ilahiler, mevlitler yazdık. Çocuklarımıza, O'nun ismini verdik, kardeş olduk. Biz sevgimizi sanatımıza yansıttık. Vücut, işaret diliyle anlattık sevgimizi. Yeryüzündeki en büyük sevgiyi ortak işaret diliyle ifade etmişiz."

Hz. Muhammed’in kardeşlik konusunda birçok hadisi olduğunu ve bu konuya da büyük önem gösterdiğini anlatan Prof.Dr. Mehmet Görmez, şöyle devam etti:

"Şöyle ki, peygamber efendimiz kendisini görmeden sevenleri özlediğini, ‘Kardeş’ derecesinde sevdiğini söyler. Biz peygamberimizin bize öğrettiği yüce değerlerden birini ön plana çıkartmaya çalışıyoruz. Kardeşlik ahlakı ve kardeşlik. Yeryüzünde 3 türlü kardeşlik vardır. Biri, Adem ve Havva’dan gelen, toprak ve sudan gelen, yaratılıştan bu yana gelen kardeşlik. İki; İslam kardeşliği. Bu hafta üzerinde duracağımız olan, biyolojik kardeşlikten çok daha üstün, soy-soptan, menfaat ve çıkar ilişkilerinden değil, imandan gelen kardeşlik. Farklı bir renk, coğrafi bölge ırk, mezhep, ideoloji ayrılığı olabilir ancak İslam kardeşliğinin önüne geçtiğinde tehlike çanları çalar. Üçüncü ise; aynı kültür ve coğrafyada oluşan kardeşlik. Somali’deki açlık felaketiyle, ülkemizde yaşanan Van-Erciş depremleriyle bu millet en büyük kardeşlik örneği gösterdi. Tarihte yaşanan acı olaylar sürdürülüyor. Kerbela’da, Dersim’de bazı olaylar yaşanmış olabilir. Yıllar geçmesine rağmen, bunların hesabını yapıyoruz. Birbirlerimizi affetmeyi öğrenmeliyiz."

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuşmasının ardından sahneye davet edilen protokol üyelerine gül dağıttı. Programda, Kuran-ı Kerim dinletisi, kardeşlik konulu sinevizyon gösterisi, tasavvuf müziği dinletisi ve Mustafa Germirli İmam Hatip Lisesi kardeşlik korosunun dinletisi sunuldu.



MÖ(OE/İD)