Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde oturan 6 çocuk annesi Nurgül Şahan'ın tek böbrekle dünyaya gelen oğlu Mahmut Polat Şahan'ın, o böbreği de bir süre sonra iflas etti. Doktorlarının 'Ya diyalize girecek ya da nakil olacak' demesi üzerine oğlunun diyalize dayanamayacağını düşünen Nurgül Şahan, hemen verici olmak istedi. Anne, baba ve babaanne verici olmak üzere gönüllü oldu, ancak sadece annenin böbreği uygun bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde yapılan tetkikler sonucu kan ve doku uyumu tam olduğu tespit edilen Nurgül Şahan'ın sol böbreği, Mahmut Polat'a nakledildi. Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan tarafından laporoskopik yöntemle yapılan ve 1.5 saat süren ameliyat ardından anne ve oğul tedaviye alındı.

"DAHA ÇOK KÜÇÜK DAYANAMAZ"

Doğuştan tek böbreği olmayan oğluna 8 aylıkken böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu anlatan Nurgül Şahan, şöyle dedi:

"Birkaç kez doktora götürdüm, ne olduğunu öğrenememiştim. Göz tabakasının çökmesi ve zayıflaması gibi çeşitli rahatsızlıkları başlamıştı. Sol böbrekte kronik böbrek yetmezliği olduğunu öğrendik. Ondan sonra tedaviye alındı."

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne 3 yıldan bu yana gelip gittiklerini aktaran Şahan, "Son 1 yıldır oğlumun kilo ve boyunda hiçbir artış olmadı. Doktorlar bunun üzerine 'Ya diyalize girecek ya da nakil olacak' dedi. Diyalize girmesine gönlüm razı olmadı, 'Dayanamaz çok küçük' dedim. O zaman 'Nakil olacak' dediler. Babaannenin kanı uymayınca, benim uydu. Bundan dolayı da çocuğuma vereyim, ona yaşama gücü olsun dedim" diye konuştu.

"ÇOCUKLARIM İÇİN CANIMI FEDA EDERİM"

Çocuğunu kurtardığı için çok sevinçli ve mutlu olduğunu aktaran Nurgül Şahan, "İnşallah durumu iyi gider de emeklerimiz zayi olmaz. Diğer çocuklarımda da bir rahatsızlık olsa, onlar için de aynı şeyi düşünürüm. Onlar benim canların, canımdan bir parçadır. Onlar için canımı feda ederim" dedi.

İFLAS EDEN BÖBREK ALINDI

Nakli gerçekleştiren Doç.Dr. Ayhan Dinçkan ise çocuğun karnının küçük olması nedeniyle annenin böbreğinin sığması için iflas eden böbreği aldıklarını belirterek, "Çocuğun damarları küçük olduğu için annenin atardamar ve toplardamarlarını da kullandık. Normal şartlarda yetişkinlerde bunu yapmıyoruz" dedi.



EA(HA/İD)