Antalya'da oturan Cerenay Sarıhan, 11 yaşından beri kronik böbrek yetmezliği ile mücadele ediyor. Sarıhan'ın tek isteği diyaliz hemşiresi olmaktı. Toros Meslek Lisesi'ni bitiren Cerenay Sarıhan, geçen dönem üniversite sınavlarına girerek, Akdeniz Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Diyaliz Bölümü'ne girmeye hak kazandı.

İlköğretim ve lise öğrenciliği dönemini, böbrek hastası olarak diyaliz merkezlerinde geçiren Sarıhan, tüm zorlukları yenerek hedefine bir adım daha yaklaştığını, diyalizden kurtulmada kendisi için tek yolun kadavradan nakil olduğunu söyledi. Cerenay Sarıhan şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı Organ Bekleme Sırası'na 4 yıl önce kaydoldum. Sıramı bekliyorum. Annem kan uyumsuz da olsa böbreğini vermek istiyor. Fakat üniversite hastanesinde kan uyumsuz böbrek nakli yapılmıyor. Özel merkezlere de yaşım 18'den küçük olduğu için nakil için gidemiyoruz. Seçtiğim meslek ve hastalığımın aynı olması benim için şans, belki de ömür boyu diyalize girmek mecburiyetinde kalacağım, diyalize giren hastalarla özel durumum nedeniyle aramızda bir bağ olacak."

KAN UYUŞMAZLIĞI

Cerenay Sarıhan'ın, annesi Şaziye Sarıhan ve babası Halis Sarıhan ile kan uyuşmazlığı var. Halis Sarıhan aynı zamanda kalp ve şeker hastalığı ile de mücadele ediyor. Çift bu nedenlerle kızlarına böbreklerini veremiyor.

Sağlıklı olan akrabaları arasında verici olanlarda yapılan testlerde de kan uyuşmazlığının görüldüğünü belirten Sarıhan, "Benim kan grubum 0 Rh (+), annemin ve babamın kan grupları B Rh (+) olduğu için uyuşmazlık mevcut. Bu nedenlerle sağlığıma kavuşabilmemin tek yolu kadavradan nakil olarak görünüyor. Kendim için olmasa da organ bağışının istenen seviyelere ulaşabilmesi için herkesi organ bağışına davet ediyorum. Bugün biz belki de yarın siz ya da yakınınız organa muhtaç olabilir" dedi.



EA(SU/CK)