Arzu Demir-

İstanbul






6 Nisan'da toplanacak olan DİSK Olağanüstü Kongresi için şimdilik iki aday var: Birleşik-Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko. Delege sayısına bakıldığında Beko'nun şansı daha yüksek. Geçtiğimiz genel kurulda seçilemeyen ve DİSK'in sayılı kadın sendikacılarından Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun bu yıl da aday olması bekleniyor. Adaylıklar konusu 2 Nisan'daki Başkanlar Kurulu'nda gündeme gelecek.


14. genel kurulunu geçtiğimiz yıl Şubat ayında toplayan DİSK, bu kez olağanüstü kongre sürecinde. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun Aralık ayında DİSK Genel Sekreterliği görevinden istifasıyla, olağanüstü kongre süreci başladı.

Serdaroğlu, istifa gerekçesini "DİSK Yönetim Kurulu içinde uzun bir süredir yaşanan sendikal anlayış farklılıklarının derinleşmesi" olarak açıkladı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici'nin bu istifaya yanıtı ise, "DİSK'in zaten sendikal anlayışı kuruluşundan bu yana devam etmektedir, biz de bu çizgide yolumuza devam ettik" oldu. 

Serdaroğlu'nun istifasının arka planında ise, Yürüyüş dergisinde yazılan eleştiri ve bu eleştiriye DİSK'in tutum almaması gösterildi. 

İşçi sınıfına yönelik saldırıların arttığı bir dönemde iç örgütsel sorunlarla işleyemez duruma gelen DİSK, 6 Nisan'da olağanüstü kongre yapma kararı aldı. DİSK Yönetim Kurulu bu kararın alınmasında belirleyici faktörün, "işçi sınıfına yönelik saldırıların alabildiğine arttığı bir dönemde yaşanan sorunların bir an önce çözülerek, mücadele sürecine daha etkin müdahale olanaklarının yaratılması" olduğunu açıkladı.

Olağanüstü genel kurul kararının ardından DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ile yönetim kurulu üyesi Alaaddin Sarı, DİSK'teki görevlerinden istifa etti. Genel-İş'deki görevinden de istifa eden Ekici'nin genel kurul sürecinde kendisini destekleyen Devrimci İşçi Hareketi (DİH) ile ilişkisinin kesildiği açıklandı. Gerekçe olarak ise Genel-İş Şişli Şubesi'nde yaşananlar gösterildi. 

KİMLER ADAY?

6 Nisan'da toplanacak olağanüstü genel kurul için Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko adaylığını açıkladı. Adaylar arasında adı geçen başka bir isim ise, Serdaroğlu. 

Geçtiğimiz dönem yönetim kuruluna aday olan ancak seçilemeyen DİSK'in sayısı az kadın sendikacılarından Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da adaylığı gündeme gelebilir.

Konsensüs sağlanamadığı koşullarda Tekstil Sendikası ve Nakliyat-İş Sendikası'ndan da adaylıkların çıkması muhtemel. 

BAŞKANLAR KURULU 2 NİSAN'DA

19 sendikanın üye olduğu DİSK'te, 420 delege oy kullanacak. Şu anki iki aday arasında delege sayısı bakımından bakıldığında Kani Beko'nun şansının daha yüksek olduğu yorumları yapılıyor. Genel-İş Sendikası DİSK içerisinde en çok delegeye sahip sendika. Genel-İş'in daha önce ittifak yaptığı Lastik-İş'in ise nasıl bir tutum alacağı henüz bilinmiyor.

DİSK Başkanlar Kurulu ise 2 Nisan'da toplanacak. Olağanüstü genel kurul ile birlikte adaylıkların da toplantının gündemine gelmesi bekleniyor.

DİSK ÇIKIŞ YOLU BULABİLECEK Mİ?

DİSK olağanüstü genel kurula, AKP iktidarının işçi sınıfına yönelik saldırılarını artırdığı bir dönemde gidiyor. Kısa bir süre önce AKP'nin sendikalardan kitlesel bir muhalefet gelmeden çıkardığı 6356 sayılı "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu" ile DİSK'e bağlı 3 sendika baraj altında kaldı. İşkolu barajı 2016 yılının Temmuz ayından itibaren 2018 yılının Temmuz ayına kadar yüzde 2 olarak uygulanacak. Bugünkü rakamlar göz önünde bulundurulduğunda DİSK’e bağlı 3 sendikanın daha baraj altında kalma riski bulunuyor.

Yasayla birlikte 10 bini aşkın taşeron işçinin sendika hakkı yok sayıldı. Ayrıca 277 bin işçinin toplu iş sözleşmesi hakkı gasp edilecek. 

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününe sayılı günler kala toplanan DİSK Genel Kurulu, sınıfa dönük saldırılara karşı bir çıkış yolu bulabilecek mi? Genel kurulun seçim dışındaki bir başka gündemi de bu soru olacak.