Basın toplantısına DİSK Başkanı Erol Ekici, KESK Başkanı Lami Özgen, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi katıldı.


" HÜKÜMET AİHM KARARIYLA MAHKUM OLDU "


DİSK Başkanı Erol Ekici, "Gerek AKP iktidarının, gerekse de emek karşıtı güçlerin içini boşaltma çabalarına rağmen, Taksim’de yapılan 2010, 2011 ve 2012 1 Mayıs kutlamaları, 77 şehitlerinin anısına, 1 Mayıs’ın anlamına ve ruhuna uygun bir şekilde, çoşkuyla ve kitlesel olarak kutlandı. Yıllarca Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs miting, kutlama ve anmalarına getirilen engellemeler ve yasaklamalar nedeni ile Hükümet İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin kararı ile mahkum oldu " dedi.


2008 yılının 1 Mayıs'ında katılımcıların DİSK binası önünde polis ekiplerince biber gazına maruz kaldığı, coplandıkları ve Taksim'e girişlerine izin verilmediği anlatılan açıklamada Erol Ekici, " Tüm bu yaşananlar üzerine DİSK ve KESK, 1 Mayıs kutlama haklarının şehrin özellik gösteren ve toplumun hafızasında yeri olan bölgelerinde miting yapma haklarının engellenmesi, miting için çağrıda bulundukları kitlelere saldırıda bulunulması, sendikal haklarının ve görevlerinin engellenmesi, toplu ifade ve gösteri haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile AİHM’a başvuruda bulunmuştuk " diye konuştu.


Ekici, " AİHM bugün verdiği karar ile hükümetin Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamalarının engellemesinin toplantı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, hükümetin kısıtlama için kullandığı gerekçelerin gerekli ve kanıtlanabilir olmadığı, toplantı yapma özgürlüğünün toplantının istenilen yerde yapılmasını da kapsadığı, soyut ve kanıtlanamayan bahanelerle emekçilere kapatılmak istenen ve kapatılan Taksim Alanı’nın kutlama alanı olduğunu tescil etmiş oldu " şeklinde konuştu.


" HÜKÜMETİN YENİ BİR DÜZENLEMEYE GİTMESİ GEREKİR "


İbrahim Kabaoğlu ise," Bilindiği gibi Türkiye bireysel başvuru hakkını Avrupa Mahkemesi önünde ve Avrupa Mahkemesinin zorunlu yargılama yetkisini 25 yıl önce tanıdı. 25 yıllık gibi bir zaman diliminde Avrupa Mahkemesi Türkiye'yi birçok kez mahkum etti ve mahkum etmeye devam ediyor. Bu da bir mahkumiyet kararıdır. Türkiye'nin Avrupa sözleşmesinin 11. maddesini ihlal ettiğini saptayan bu karar. Fakat bu karar herhangi bir ihlal kararı değildir. Bu kararın altında aynı zamanda emekçilerin mücadelesi var. Emekçilerle siyasetçilerin karşı karşıya gelmesi sözkonusu. Siyasal iktidar açısından bilinerek, uygulamaya konulmuş önlemlerin özgürlükler aleyhine emekçi örgüt aleyhine uygulamaya konmuş işlem ve eylemlerin bu kararda değerlendirilmesi sözkonusu " dedi. Kaboğlu kararla ilgili olarak, " Avrupa'da da tartışılacak bu karar ve zannediyorum Avrupa Mahkemesi'nin büyük kararları serisi bölümünde yer alacak bu karar. Bunun şöyle bir etkisi de olacak Taksim' in başkalaştırılması adına bu tarihsel belleğin yok edilmesine karşı koyma hakkını da içeren bir karar tarzı şeklinde yorumluyorum " diye konuştu.


KESK Başkanı Lami Özgen ise, " Bu karardan hareketle bu ülkenin emekçileri olarak artık hükümetin keyfi tutumlarına karşı biz bu mücadeleyi farklı bir mecraya taşıyarak, ortak bir tutumda olmaya devam edeceğiz " dedi. Özgen, " Bu son kararla AİHM kararları çerçevesinde hükümetin çalışma yaşamına ilişkin yeni bir düzenlemeye gitmesi gerekir. Adalet Bakanı AİHM kararlarına göre birçok konuda yeni yargı paketlerini öne çıkaracaklarını ifade ediyor. Ancak bizim bir talebimiz bu kararları gözününde bulundurulmasıyla çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi ve iç hukuktaki bütün sınırlayıcı yasakçı yasaların yeniden ele alınıp yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ediyoruz " dedi.


" BİR METREKARELİK ALAN DAHİ OLSA 1 MAYIS'I TAKSİM'DE KUTLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ "


Eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise, " Burada iktidar tarafından ve iktidar çevrelerince lafı edilen bir söylem var. ' Biz Taksim'i yeniden açtık. Biz tekrar Taksim'de tatil hakkı da verdik ' . Burada büyük bedeller ödendi. Bunlar verilmedi alındı büyük bir mücadele sonucu. Bu aşamaya gelmelerini de önemli buluyorum. Bu kadar zulüm ve işkencenin çekilmemesi gerekiyordu. Bu kadar insanın jop ve gaz yememesi tutuklanmaması gerekiyordu" dedi.


Çelebi, " Taksim'in sahibi emekçilerdir DİSK'lilerdir KESK'lilerdir. Bu sürece katkı veren solcular demokratlar yurtseverledir. Bu anlamda bu karar Taksim'in sahibi var 'ı kararını ifade edene bir karardır" diye konuştu. Süleyman Çelebi, Taksim'de devam eden kazı çalışmalarının 2013 Mayıs'ında da devam edeceği bu durumda kutlamanın nerede yapılacağı sorusuna " Demirel'in bir lafı var. Şapkamı kaptırmam diyor. Biz de Taksim'i kaptırmayız. Orada bir metrekarelik bir alan dahi olsa, bundan sonra KESK ile DİSK ile sembolleşmiş olan bu alanın kullanımını her koşulda yapacaklardır " yanıtını verdi.


DİSK Başkanı Erol Ekici ise aynı soruya, "Taksim'de bir metrekare alan dahi olsa biz 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya devam edeceğiz. Bizim bir başka alan tartışmamız yok. Bir başka alan düşüncemiz yok bu herkes tarafındna böyle bilinsin " diye konuştu.


TAKSİM'E CAMİ PROJESİ: BAŞVURULURSA BU DAVALARIN KAZANILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM


Taksim'e yapılması düşünülen camiyle ilgili bir soru sorulan İbrahim Kaboğlu, " Bizdeki esas sorun belli bir camiye odaklanmaktan çok acaba bütün bu kültürel mirasın dokusunu oluşturan alanlar Haydarpaşa Taksim gibi alanlar tepeden bir kararla bir anda başkalaştırılabilir mi ? Benim bilgime göre sözleşmeler, Türkiye'nin de bunlara uyma zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Eğer Avrupa organlarına başvuruda bulunulursa tarihsel ve kültürel kimlik yok ediliyor gibi oralarda bu davaların kazanılacağını düşünüyorum. Cami odaklı değil kültürel mirası sahiplenme açısından " diye konuştu.


TY(FOTOĞRAF)