Alkışlar ve ıslıklar eşliğinde asgari ücreti protesto eden grup adına basın açıklamasını DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı. Küçükosmanoğlu, şunları söyledi:


 "Asgari Ücret Tespit Komisyonu adı verilen devletle semayenin ittifakı üzerine şekillenen ve hükümetin onay merci konumunda olan toplantılar devam ediyor. Yarın bu toplantıların üçüncüsü yapılacak. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren bu komisyonda neler konuşulduğunu biz bilmiyoruz. Çünkü bu toplantılar kapalı kapılar ardında gerçekleştiriliyor. Hükümet programına yüzde 3'lük artış koymuş. Yani 22 TL'lik artış ile sefalette ısrar etmeye devam ediliyor. Masadan çıkaracakları rakam da sonuç olarak budur. Bilinsin ki bu rakamda en ufak bir yükselme ancak dışarıda verilen mücadelenin bir başarısı olacaktır."


ASGARİ ÜCRET ÖDENMESİ ZORUNLU OLAN EN AZ ÜCRETTİR


Küçükosmanoğlu, "Komisyonda devlet ve sermaye örgütü temsilcileri ağırlıktadır. İşçi kesimini ise Türk-İş temsil etmektedir. Geçen yıl yapılan ücret artışları oy birliğiyle alındı. Yani işçinin açlığa ve yoksulluğa teslim edilmesie hükümet işveren temsilcileri ve işçiler orada temsil etme iddiasında olan Türk-İş oy birliğiyle karar verdiler. Asgari ücret ödenmesi zorunlu olan en az ücrettir" ifadelerini kullandı.


TALEPLERİ SIRALADILAR


"Asgari ücretin temel gereksinimleri karşılayacak bir biçimde ele alınması gerekmektedir" diyen Küçükosmanoğlu sözlerini taleplerini sıralayarak tamamladı. Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu:


 "Asgari ücret işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde insan onuruna yakışa bir düzeyde tespit edilmelidir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır. Görüşmeler komuyoyuna açık hale getirilmelidir. Asgari ücretin herkese bölge, yaş, işkolu, vb ayrımı yapılmaksızın aynı oranda belirlenmesi esas alınmalı, asgari ücretle çalışanlar için elektirik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır. Sabah 06.00-09.00 ile aksam 18.00-21.00 saatleri arasında ulaşım parasız olmalıdır. Eğitimde hiçbir isim altında para alınmamalı, sağlık tümüyle parasız olmalıdır."


 Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.


SK (MK) (FOTOĞRAF)