DİSK Genel Başkanı Erol Ekici eylemde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki toplu sözleşme düzeni ve sendikal özgürlükler alanını düzenleyen 'Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın işçi haklarını gasp ettiğini savunarak, AK Parti iktidarının işçilerin taleplerini duymazlıktan geldini öne sürdü. Erol Ekici şunları söyledi:

"Yeminli işçi düşmanlığı yapanlar, işçi sınıfına gözlerini ve kulaklarını kapatanlar, tarihin en büyük saldırılarından birinin daha hazırlığı içindeler. Bu saldırının iki ayağından biri, içinde sendika sözcüğü dahi geçmeyen ve sınıfsal çıkarları örtbas etmek üzere tasarlandığı anlaşılan 'Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'dır. Emekçinin alınterine sahip çıkma hakkını ortadan kaldırmaya çalışan, işçileri patronlar karşısında güçsüz ve örgütsüz kılan, onları güçsüz bırakmaya, boyun eğmeye mahkum etmek isteyen, 12 Eylül ürünü baskıcı ve yasakçı 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu Sözleşme Grev Lokavt Kanunu, temelde hiçbir değişiklik olmadan sahte bir 'yenilikçi' ambalajla sürdürülmeye çalışılıyor."

'ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI'

Tasarının bugünkü şekliyle yasalaşması halinde 12 Eylül Askeri Cuntası tarafından çıkarılan 2821 ve 2822 sayılı yasaların bir benzeri olmaktan asla kurtulamayacığını iddia eden Ekici, tasarının Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri başta olmak üzere, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu söyledi. Ekici, tasarıya ilişkin getirilen önerilerin, sunulan gerekçelerin, hazırlanan taslakların ILO'nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri, Avrupa Sosyal Şartı, BM Ekonomik, Sosyal Kültürel Haklar Sözleşmesi'ne ve Anayasa'nın 90. Maddesine aykırılıklar olduğunu öne sürerek, bu sözleşmelerde belirtilen hükümlere aykırı olarak yapılmış hiçbir düzenlemenin, özgürlükçü bir nitelik taşımayacağını ve işçi sınıfının hak ve özgürlükleri konusunda hiçbir yarar sağlamayacağını dile getirdi.

'DİSK KİMSENİN İCAZETİ İLE KURULMADI'

Bazı işyerlerinde işverenlerin, DİSK'in kapanacağı yönünde haberleri işyeri panolarına astığını belirten Ekici, DİSK'in kapanmayacağını vurgulayarak şunları kaydetti;

"DİSK kimsenin icazeti ile kurulmadı. Tüm yasaklara, barajlara rağmen mücadele ediyor. DİSK kapanacak diyenler, işçi sınıfının örgütlenme tarihinden habersizler. Sendikal mücadele tarihi yasalarla değil yasaklara karşı mücadele ile inşa edilmiştir. Sendikaların yetkisi örgütlü gücüdür. DİSK kapanmaz. DİSK yeniden faaliyete geçtiği 1992 yılında olduğu gibi, işçi sınıfının bağrında mücadele eden işçilerle yeniden ve yeniden doğar."



DHA(BY/COŞ)