Bakanlık tarafından yapılan açıklama şöyle: 'Suriye güvenlik güçleri 25 Mayıs günü Humus’un El-Hule ilçesine top ve roketlerle gerçekleştirdiği bombardıman ve bilahare ilçeye giren askerlerin ve 'şebbiha' milislerinin işlediği toplu katliam sonucunda 50’si çocuk olmak üzere en az 110 masum sivilin katledilmesini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Bu korkunç olayda hayatlarını kaybeden Suriyeli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Halkı çocuk, kadın, yaşlı ayrımı yapmadan topyekun cezalandırmayı amaçlayan ve insanlığa karşı suç teşkil eden bu acımasız eylem, Suriye yönetiminin hukuksuzluğunun, aczinin ve zulmünün yeni bir göstergesidir.

Bir ülkenin resmi güvenlik güçlerinin kendi şehirlerini topa tutması o ülkedeki hükümetin yönetme meşruiyetini tamamen kaybettiğinin en somut kanıtıdır. Suriye Yönetimi, bu son eylemiyle, gerek Annan Planı ile üstlenmiş olduğu taahhütlerini, gerek bu planın bir bütün ve tam olarak uygulanmasını öngören 2042 ve 2043 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının getirdiği yükümlülüklerini hiçe saydığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.

El-Hule katliamının, Annan Planı’nın sahada uygulanmasını denetlemek amacıyla görevlendirilen BM Gözetim Misyonu’nun (UNSMIS) faal olduğu bir dönemde meydana gelmesi, olayın vahametini artırmaktadır. Bu katliam, Suriye Yönetimi’nin, Annan Planı’nı oyalama ve zaman kazanma aracı olarak gördüğünü ortaya koymaktadır. UNSMIS’i biran evvel El-Hule’deki durumu yerinde incelemeye ve uluslararası kamuoyunu yaşanan katliam konusunda aydınlatmaya davet ediyoruz.

Halka karşı toplu bir katliama girişenlerin işledikleri suçların cezasız kalmaması uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur. Uluslararası toplum, El-Hule’deki gibi insanlık dışı katliamlara artık seyirci kalmayacağını ve Annan Planı’ndan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusundaki sabrının sonsuz olmadığını göstermelidir. Türkiye, Suriye rejiminin zulmünün sonucu olan insanlık dramının daha fazla masum hayata malolmadan sona erdirilmesi ve halkın meşru talepleri temelinde demokratik geçiş sürecinin önünün açılması için uluslararası toplum ve Suriye halkıyla dayanışma içinde çalışmaya devam edecektir.'



GD (RT)