Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Şişli'de bulunan Somali Sivil Toplum Grupları'nın toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Davutoğlu, ""Somali bizim gönlümüzde, yüreğimizde ve zihnimizde" diyerek konuşmasına başladı. Davutoğlu, "Somali dış politikamızın en önemli konularından biri haline geldi. Bunun birkaç sebebi var. 16. yüzyılda bütün Hint Okyanusu'nda Türk ve Somali halkları birlikte barışın, güvenliğin, özgürlüğün, onurun mücadelesini verdiler sömürgecilere karşı. 19. yüzyılda yine sömürgecilere karşı Türk ve Somali halkları birlikte mücadele ettiler" dedi.


"SOMALİ UNUTULMAYACAK"


"Bizim için Somali çok uzakta bir diyar değil" diyerek sözlerine devam eden Davutoğlu, şunları söyledi:


"Onurun, medeniyetin diyarı olan bir diyar. Dolayısıyla Somali'ye olan ilgimiz bu köklü tarihi ilişkiden geliyor. Bugün Somaliye olan ilgimiz bütün dünyanın Somali'yi unuttuğu bir insanlık trajedisini yaşandığı bir dönemde insanlığı ayağa kaldırmak içindir. Sayın Başbakanımızla birlikte geçen sene Ağustos ayında Somali'ye gittiğimizde Somali dünya gündeminden düşmüş bir konu gibi görünüyordu. Bizim Somali'ye ziyaretimizin ana sebebi, bütün insanlığın vicdanını ayağa kaldırmak içindi. Onlara 'Somali'yi unutamazsınız, Somali unutulmayacak, Somali'yi unutturmayacağız' demek içindi. Orada gördüğümüz manzaralar küçücük çocukların çok az bir su bulamaması sebebiyle vefat edişine şahit oluşumuz, bizi bütün o insanlık vicdanını harekete sevk etmeye karar verdirdi. O günden bugüne Türkiye Somali konusunda her insiyatife öncülük etti."


"SOMALİ'YE YARDIM ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"


Verdikleri sözleri birer birer yerine getirdiklerini ve Somali'de bir büyükelçilik açtıklarını dile getiren Davutoğlu, "O günden bugüne Kamil Torun, Somali halkına hizmet ediyor. Türkiye, Mogadişu'ya en kıymetli diplomatlarını, en etkili sivil toplum kuruluşlarını, en yoğun çalışan yardım kuruluşlarını gönderdi. Ve şunu göstermeye çalıştı. Bizim kaderimiz Somali'nin kaderiyle birdir. Biz Somali halkıyla kader birliği yaptık geçmişte, bugün yapıyoruz, yarın da yapacağız. Biz Somali'yi bir çıkar alanı görmüyoruz. Bir risk alanı bir güvenlik tehditi olarak görmüyoruz. Biz Somali'yi insanlık vicdanının imtihan edildiği bir coğrafya olarak görüyoruz. Onun için Somali'ye yardım etmeye devam edeceğiz" dedi.


"BÜYÜK BİR MEDENİYETİN ÇOCUKLARISINIZ"


Davutoğlu "Bugün Somali'de hiçbir büyükelçilik tam kapsamlı çalışmazken, bizim büyükelçiliğimiz Somali'de bütün çalışanlarla birlikte ayakta ve bundan sonrada Somali halkıyla da dayanışmasını göstermeye devam edecek. Yine Somali'ye Mogadişu 'duya uçak seferleri başlayacak dedik. Türk Havayolları 20 yıldan sonra ilk defa Somali'ye düzenli uçak seferlerine başladı. Şu anda Somali'nin dünyaya açılan kapısı İstanbul'dur ve bundan sonra da hep İstanbul olacaktır. Bugün büyük acılar çekiyor olabilirsiniz. Ama biz size güveniyoruz. Çünkü siz büyük bir medeniyetin çocuklarısınız. Köklü şehirler kurmuş olan büyük bir medeniyetin çocukları" diye konuştu.


"SOMALİ'NİN GELECEĞİNİ SOMALİLİ KARDEŞLERİMİZ TAYİN ETSİNLER"


"Somali barışı Afrika barışı demektir" diyen Davutoğlu sözlerini şöyle tamamladı:


" Somali barışı, Yemen'de Hint Okyanusu'nda barış demektir. Onun için bu barışı gerçekleştirmek amacıyla Somali'ye desteğimizi sürdüreceğiz. Hint Okyanusu'nda bütün Afrika'da barış hakim olsun. Afrika halkları kendi geleceklerine sahip çıksınlar. Hiçbir yabancı güce fırsat vermeden hiçbir dış tesire dış etkiye mahal bırakmadan Somali'nin geleceğini Somalili kardeşlerimiz tayin etsinler. Hedefimiz bu."


SK-UC (MK) (FOTOĞRAF)