Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kerkük'te Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi ile görüştü. Irak Türkmen Cephesi genel merkezindeki görüşmenin ardından açıklamada bulunan Davutoğlu'nın sözleri sık sık "Yaşasın Davutoğlu", "Kerkük Türk'tür, Türk kalacak" sloganları ile kesildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bugün tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, 75 yıl aradan sonra ilk kez bir Dışişleri Bakanı'nın Kerkük'ü ziyaret ettiğini söyledi. Bundan sonra ziyaretlerde araya bu kadar zaman girmeyeceğini ifade eden Davutoğlu, bundan sonra Kerküklülerle daha sık beraber olacağını dile getirdi.

Irak'ın en yakın dost ve en yakın komşu olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devema etti:

"Irak'a herhangi bir şey olduğunda, herhangi bir acı haber aldığımızda, hele Kerkük'ten acı haber geldiğinde emin olun ki yüreğimize bir ateş düşer ve bu ateş hiçbir zaman dinmez. Siz burada huzurluysanız, barış içerisinde yaşıyorsanız biz de Türkiye'de huzurlu oluruz. Kerkük'e gelmeyi daha önce birkaç kez planladım ama bazı gerekçelerle gerçekleşemedi. Bir gece, bir sabah ansızın gelerek güzel bir Kerkük sabahında beraber olduk. Kerkük, bölgenin örnek bir numune şehri. Türkmen'i ile Arap'ı ile Kürt'ü ile asırlarca barış içerisinde yaşamış bir kentimiz. Buraya fitne sokmak isteyenler olabilir. Onlara karşı bu kardeşlik duygularıyla harekete geçeceğiz. Kerkük'ün bir barış şehri olarak devam etmesini sağlayacağız. Bu barış şehrinin en önemli unsuru Türkmen unsurudur. Bu unsur da hiçbir zaman yok olmayacak. Türkiye Kerkük'e huzur ve barışın gelmesi için elindeki bütün imkanları seferber edecektir. Kerkük, Irak'ın birliğinin, bütünlüğünün sembolüdür. Kerkük'te huzur oldu mu, Irak'ta da huzur olur. Irak'ta huzur oldu mu, Ortadoğu'da da huzur olur. Kerkük bölgenin değil, dünyanın en müreffeh, en güzel şehirlerinden biri olacaktır"

TÜRK BAYRAKLI ÇOCUĞU SEVDİ

Bakan Davutoğlu, Türkmen Cephesi merkezinden çıkışında karşılaştığı elinde Türk bayrağı olan bir çocuğu kucağına alarak sevdi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, daha sonra Kerkük Kalesi'ndeki Osmanlı subaylarının türbesi ve Saddam Hüseyin döneminde idam edilen Kerküklü Türkmen lider Necdet Kocak'ın kabrini ziyaret etti. Bakan Davutoğlu'na kalenin içinde bulunan Kale Camii ile Ulu Camii'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Davutoğlu'na Kuran-ı Kerim ve namazlık hediye edildi.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bakan Davutoğlu'nun Kerkük ziyareti sırasında çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Aralarında sivil kıyafetli Türk özel harekat timlerinin de bulunduğu güvenlik görevlileri çevrede adeta kuş uçurtmadı. Davutoğlu'nun geçtiği yollar trafiğe kapatıldı. Ziyaretlerinin ardından Davutoğlu, Kerkük'ten ayrılarak Erbil'e hareket etti.


FB,BB(GG/AK)