Guillaume Perrier imzasıyla gazetenin 27 Mart tarihli sayısında yayınlanan ve 'Bir üniversite arastırma görevlisi, hava kirliliginin kanser riski taşıdığı konusunda uyarıda bulunduğu için 4 yıl hapis cezası ile karşı karşıya' sözleriyle başlayan haberde şöyle denildi:

"İstanbul'un doğusunda kalan ve 45 bin kişinin yaşadığı küçük bir şehir olan Dilovası, kötü bir şöhrete sahip. Orası 'Turkiye'nin hava kirliliği baskenti' olarak anılan gerçek bir çevresel kabus. En aşağı 170 fabrikanın yer aldığı şehir, Marmara Denizi'nde yer alan çevreyi kirleten en yoğun sanayi bolgesi. Sırf kanser riskine değindigi için, bir üniversite hocası 4 yıl hapis cezası ile yargılanma tehlikesi içinde."

'FABRİKALAR ZEHİR ÜFLÜYOR' 

Haberde, Ankara-Istanbul otobanının içinden geçtiği hatırlatılan Dilovası'nın yollarının kamyonlar yüzünden mahvolduğu, yan yolların ise endüstriyel bölgelere ait olduğu belirtilirken, "Fabrika bacaları ise atmosfere kanserojen zehir üflüyor. Bazı mahalleler  kükürt buharı veya diğer kimyasal maddeleri salıyor" denilerek Dilovası'nda yaşananlar anlatılıyor.

'HASTALIK ÇIKAR DİYE KORKUP DOKTORA GİTMİYORLAR'

Le Monde'un haberinde bazı ilçe sakinlerinin görüşlerine de yer verilirken, bu kişilerin 15 sene önce balık avladıkları Dil Deresi'nin artık kahverengi aktığını, bu derede akanın suyla alakası olmadığını söylediklerini aktarıyor. İlçede elektrikçilik yapan Ercan Oğuz'un da, "Bir hastalık bulacaklar korkusuyla hastaneye gitmeye korkar olduk" sözlerine yer veriliyor.

PROF. DR. HAMZAOĞLU İLE GÖRÜŞME

Muhabir, Dilovası'nda yaptığı araştırmalarla gündeme gelen ve anne sütü ile yeni doğmuş bebeklerin kakalarında hiç olmaması gereken ağır metallere rastladığını belirtince hakkında soruşturma açılan Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu ile de görüşmüş. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun kendisine 'şarlatan' demesi üzerine onunla mahkemelik olan Prof. Hamzaoğlu'ndan 'Bu mücadeleye ilk başlayan kişilerden biri' olarak söz eden gazetenin haberinde, onun araştırmalarına da dayanarak, Dilovası'ndaki ölümlerin yüzde 32'sinin kanserden kaynaklandığı kaydediliyor. 

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun "Baskı ve taciz çoktan başladı" sözlerini de aktaran gazetenin haberi şöyle devam ediyor:

"Dilovası Belediyesi profesörü 'paniğe sebep olmakla' suçlarken, Kocaeli Belediye Başkanı da onu 'şarlatan' ilan etti. Kendi calıştığı üniversitesinde bile disiplin soruşturması başlatıldı. Bu konuda onu destekleyici akademik kurul oluşturuldu. Izmirli bir cerrah olan Cem Terzi, 'Akademik araştırmalar tehlike altında' diyor. Bir doktor olarak, mesleki onurunu geri isteyen Profesör Hamzaoğlu, mücadelesini sürdürme kararlılığında." 



MB(MB/COŞ)