Sınırları içinde demir-çelik tesisi ve haddehane, boya ve kimya fabrikalarının yanı sıra, bunlara ait depalama tesislerinin de bulunuduğu Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde, bir süredir Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi tartışması sürüyor.

Daha önce TBMM’de özel olarak kurulan ’Dilovası Araştırma Komisyonu’ tarafından incelemeler yapılan, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu'nun da 2004 yılında başlattığı araştırmada buradaki yeni doğmuş bebeklerin dışkıları ve anne sütünde ağır metaller bulunduğunu söylemesiyle tüm dikkatlerin üzerine çevrildiği Dilovası'nda şimdi herkes Kömürcüler OSB'ye karşı birlik oldu.

5 MİLYON TON KÖMÜR

Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın daha önce yaptığı açıklamada TEM ve D-100 Karayolu kenarında faaliyet gösteren ve ithal kömür işleyen 25 civarındaki kömür tesislerinin burada toplanacağını belirtmesine rağmen, birçok kömür firması buraya gitmek istemediğini açıkladı. İlçe sakinleri de, bu OSB'nin orada faaaliyete geçmesi halinde, yılda 5 milyon tonun üzerine işlenecek kömür tozlarının ilçenin üzerine yağacağını, bunun sağlıklarını daha da tehlikeye atacağını belirtiyor.

Dilovası'nda bugün CHP, MHP, BDP, Saadet Partisi ve Has Parti ilçe başkan ve yöneticilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, protesto gösterisinde bulundu. Grup önce D-100 Karayolu'nun İstanbul istikametini kısa süreliğine ulaşıma kapattı. Ardından tarihi Mimar Sinan Köprüsü üzerinde beyaz kefen giyerek Kömürcüler OSB'yi alkışlarla protesto etti. 

Grup adına açıklama yapan Saadet Partisi İlçe Başkan Yardımcısı Hasan Aydemir Dilovası'nda Kömürcüler OSB'yi istemediklerini söyledi. Yıllık yaklaşık 5 milyon ton kömür giriş ve çıkışının olacağını söyleyen Aydemir konuşmasına şöyle devam etti:

"Kocaeli'nin çöpünü Dilovası'na taşıdıkları yetmiyormuş gibi bir de Türkiye'de bulunan kömürcüleri Dilovasına toplayarak bu halkı ne kadar önemsediklerini gösteriyorlar. Anayasanın 56. maddesi gereğince temiz bir çevrede ve insanca yaşamak bizim de hakkımızdır. Hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz. Biz Dilovası sakinleri olarak burada Kömürcüler OSB'yi istemiyoruz."



EA-BK(MB/AAA)