Kocaeli Valisi Ercan Topaca, TEM ve D-100 yollarının kenarında kurulu tüm kömür şirketlerinin mevcut yerlerinden, Kömürcüler OSB'den yer alıp buraya taşınmaları konusunda verilen sürenin dolduğunu belirterek, 1 Mart'tan bu yana da limanlardan tesislere kömür sevkıyatına izin vermediklerini bildirdi. Dilovası sakinleri ile bazı kömür tesisi sahipleri ise Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'ne karşı çıkıyor. 

Burada yılda yaklaşık 5 milyon ton ithal kömürün işlenip torbalanıp yurdun dört bir yanına sevkedileceğini, kömür tozunun da ilçenin üzerine yağacağını söyleyen ilçe sakinleri sık sık protesto gösterileri yapıyor. 

Bazı kömür firmaları da OSB'den arazi alma ve tesis kurma için kendilerine yaklaşık 4'er milyon TL masraf çıkartacak bu taşınma işine hala karşı çıkmasına rağmen, Kocaeli Valisi Ercan Topaca bu konuda kararlı olduklarını, tüm tesislerin buraya taşınacağını, taşınmayanların ise diğer bölgede faaliyetine izin verilmeyeceğini söyledi. 

Vali Ercan Topaca, "Kömürcüler OSB'ye bazı firmalar taşında. OSB'nin çevresi yaklaşık 3 metrelik duvarla çevrili. Ayrıca Avrupa ve Avustralya'ya kadar heyet gönderip oralardaki bu tesislerin çevreyi kirletmeden nasıl çalıştığını gördük. Oradaki sistem bizde de uygulanacak. İlçe kömür zorundan etkilenmeyecek" dedi. 

Vali Ercan Topaca'nın bu açıklamalarına karşın Dilovası İlçesi'nde sivil toplum örgütlerinin yeni protesto gösterileri gerçekleştireceği öğrenildi. 



MB(MB/SS)