TEM ve D-100 yollarının kenarında kurulu tüm kömür şirketlerinin mevcut yerlerinden, Dilova'daki Kömürcüler OSB'den yer alıp buraya taşınmaları konusunda verilen süre, 1 Mart'ta doldu. Limanlardan, taşınmayan tesislere kömür sevkıyatına izin verilmemeye başladı. Dilovası sakinleri ile bazı kömür tesisi sahipleri ise Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'ne karşı çıkıyor. Burada yılda yaklaşık 5 milyon ton ithal kömürün işlenip torbalanıp yurdun dört bir yanına sevkedileceğini, kömür tozunun da ilçenin üzerine yağacağını söyleyen ilçe sakinleri sık sık protesto gösterileri yapıyor.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, bu konuda kararlı olduklarını, tüm tesislerin buraya taşınacağını, taşınmayanların ise diğer bölgede faaliyetine izin verilmeyeceğini söyledi.

Valiliğin kararlı tavrına rağmen, ilçe sakinleri de OSB'ye taşınan ve faaliyete geçen firmaların tesislerine limandan getirilen kömürü taşıyan kamyonlara izin vermiyor. 

Dün, bölgeye ilk kömür kamyonlarının geleceği haberini alan ve aralarında siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticilerinin de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup, OSB girişine gelerek nöbet tutmaya başladı. Halkın protestosundan haberdar olan kömür işletme tesisi yetkilileri ise limana yanaşan gemiyi saatlerce kömür sevkiyatı yapmadan bekletti.

'ÖLMEK İSTEMİYORUZ'

CHP, MHP, BDP, Has Parti, SP ilçe temsilciliklerinin yanı sıra 10’dan fazla sivil toplum kuruluşunun destek verdiği protestoda ilçe başkanları ve vatandaşlar kefen giyerek 'Geleceğimizi karatmayın. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız. Ölmek istemiyoruz' yazılı dövizler taşıdı.

Kömür tesisleri önünde grup adına basın açıklamasını okuyan Dilovası Koruma ve Geliştirme Platformu Basın Sözcüsü Nizamettin Karadağ, kurulmak istenen kömür tesislerinin ÇED Raporu’nun olmadığını ifade ederek, yaklaşık 50 bin insanın açık hava hapishanede yaşamaya mahkum edildiğini söyledi. Karadağ, "Söz konusu girişimin durdurulması için gereken tüm mücadeleyi göstereceğiz" diye konuştu.

'PARAYI BİR KENARA BIRAKIN'

Dilovası halkına destek olmak amacıyla protesto alanına gelen MHP Kocaeli Milletvekili Lüfü Türkan da kentin sanayiye doyduğunun belirterek, ilçe halkına daha fazla zarar verilmemesi için el birliği ile çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Türkkan, "“Burada kurulacak olan tesislerden çıkacak kömür tozları, direkt olarak ilçe halkının üzerine yağacaktır. Birilerinin para kazanmayı bir kenara bırakması lazım. İnsanları öldürerek para kazanılmaz. Paradan vazgeçmeliyiz, çocuklarımızın geleceği için bunu yapmalıyız" dedi.

Grubun dağılmasının ardından tam 6 saat boyunca limanda bekleyen gemiden akşam saatlerinde kömür sevkıyatı yapılmaya başlandı. Kamyonların harekete geçtiği haberini alan ve aralarında siyasi parti ilçe başkanlarının da olduğu 40 civarında Dilovası sakini, araçlarla yolları keserek, kamyonların geri dönmesini istedi. Olay yerine çok sayıda polis sevk edilirken, yaklaşık 150 kamyon, 1.5 saat boyunca hareket edemedi. 

Olay yerine gelen Dilovası İlçe Emniyet Müdürü Kıvanç Demir gruba, "Çevik kuvvet getirir, öyle dağıtırım. Yolu açın" uyarıları yaptı. Olaylarla ilgili CHP Dilovası İlçe Başkanı İsmail Kaya, BDP Dilovası İlçe Başkanı Ramazan Akboğa ve SP Dilovası İlçe Başkanı Ercan Oğuz gözaltına alındı. Grup, ilçe başkanlarından gelen "Yolu şimdilik açın, yarın eylem kararı alacağız' talimatının ardından bölgeden uzaklaştı. Gözaltına alınanlar da daha sonra bırakıldı.



OY,BK(MB/SS)