Kuşadası- Söke arasında, Samson dağlarındaki ormanlık alanda YARDOP Projesi çerçevesinde ağaçların kesilmesine vatandaşlar ve doğa dostlarının tepkisi artıyor. Orman yangınları ile mücadelede başarılı bir orman yönetimi sergilenmesi amacıyla yeni yollar açılarak, yolun her iki bölümündeki 35 metre genişliğinde ağaçlar budanarak ve yerine Zakkum, Harnup, Erguvan ve Kara Selvi dikilmesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), ormanı yangından korumak için onlarca yıllık ağaçların kesilerek, kilometrelerce yol için yeşil örtünün kaldırılmasının tek çare olmaması gerektiğini savundu. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, antik ismi Mykale olan Dilek Yarımadası’nın, Anadolu’nun en güzel bitki topluluklarına ve en sık makiliklerine sahip önemli bir doğa alanı olduğuna dikkat çekti. Sürücü şunları söyledi:

"Söke- Kuşadası arasındaki Ağaçlı Köyü’nden itibaren başlayan proje çalışmaları kilometrelerce devam ediyor. Türkiye’nin en güzel milli parklarından biri olan Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkına doğru büyük bir hızla ilerliyor. Ağaçlı Köyü’nden başlayan kesimler 8 bin hektara ulaştı. Ancak asıl büyük tehlikenin bundan sonra başlayacağı görülmektedir. Proje kapsamında 10 bin hektarlık bir alanda da aynı çalışmanın yapılmasının beklendiği söylenmektedir. Çalışılacak bu alan Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisi olan, Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’dır. Projenin adının bile YARDOP Dilek Yarımadası projesi konulması, işin ciddiyetini göstermektedir."

YARDOP KAPSAMINDAN ÇIKARILSIN

Sürücü, Dilek Yarımadası’nın barındırdığı benzersiz biyolojik çeşitlilik nedeniyle, Avrupa Konseyi tarafından, bitki örtüsü açısından soyu tükenmekte veya genetik çeşitliliği çok azalmakta olan canlı türü ya da topluluklarını korumaya yönelik uluslararası düzeyde koruma alanı (Flora Biyogenetik Rezerv Alanı) olarak kabul edildiğini hatırlattı. Sürücü sözlerinişöyle sürdürdü:

"Endemik bitki türleriyle, ala geyikleriyle, yaban atlarıyla, yırtıcı hayvanlarıyla 1966 yılından bu yana insan izinin girmediği muhteşem coğrafyasıyla çok önemli bir doğa alanı olan milli park, YARDOP proje kapsamından çıkarılmalıdır. Buna öncelikle Türkiye turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Kuşadası karşı çıkmalıdır. Milli Park, Kuşadası’nın en önemli geleceği ve geleceğin kuşaklarına bırakabileceği en önemli doğal mirastır. 1966 yılında bu güzel coğrafyayı Milli Park yaparak günümüze kadar gelmesini sağlayan tüm duyarlı insanları minnetle anıyoruz. Aynı duyarlılığı Doğa Koruma ve Milli Park Genel Müdürlüğü’nün de göstereceğine inanıyoruz. 'Yeryüzündeki en güzel gökyüzü ve en güzel iklimin olduğu yer' olarak Mykale’yi gösteren Tarihin babası Heredot yaşasaydı, kesinlikle bu projeye karşı çıkardı."

Orman ve Su İşleri İlçe Müdürlüğü yetkilileri  bakanlığın projesinin uygulandığını, kesilen ağaçların ise ihale ile müteahhit firmaya verildiği belirtti.

LS(İÖ/COŞ)