Akdeniz kıyılarında yumurtladıkları 21 noktada sıcaklığın artması, buna bağlı olarak yumurtalardan hep dişi çıkması nedeniyle birey sayılarını arttırmak ve nesillerini korumak içgüdüsüyle Dikili sahillerini seçen caretta carettalardan ilki 18 Temmuz'da balıkçı ağlarına takıldı. Bu olay üzerine bazı önlemler alınırken ikinci bir caretta caretta daha balıkçı ağlarına takılmaktan kurtulamadı. Carettaların yumurtlama hareketlerini incelemek üzere Dikili'de bulunan, Dokuz Eylül Üniversitesi ile Dikili Belediyesi'nin birlikte sürdürdükleri koruma projesinin başkanlığını sürdüren DEÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, kıyıya vuran carettanın haberini alır almaz kumsala gelerek hayvana kalp masajı uyguladı. Hayata döndürülemeyen caretta çevre sakinleri arasında büyük üzüntüye neden oldu. Üzerinde gerekli incelemeler yapılan carettaya bölge sakinlerince "Can" adı verildi ve vatandaşlarca mezar kazılarak gömüldü.

Prof. Dr. Barbaros Çetin, carettaların ilk defa kuzeyde bir yeri deniz temizliği ve iklim şartları nedeniyle nesillerini devam ettirmek üzere yumurtlama alanı olarak belirlediklerini söyledi. Çetin, "Bu caretta yaptığımız tespitlere göre balık ağlarına takılıp boğulmuş. Carettalar 2 saat su altında kalırlarsa havasızlıktan ölürler. Yaptığımız incelemede carettanın 28-30 yaşlarında yumurta bırakmış genç bir dişi olduğunu belirledik. Muhtemelen dönerken ağlara takıldı" dedi.

GECE AĞ ATAN ABALIKÇILAR

Bölgede yaşayan bazı vatandaşların gece iki balıkçı teknesinin ağ attıklarına tanık olduklarını söylemesi üzerine de Çetin, "Geçtiğimiz günlerde paragat ağına takılarak telef olan carettanın ardından, sahil güvenlik burayı koruma altına alarak ağ atılmasını yasaklamıştı. Bununla ilgili balıkçı barınağına bir de tabela koymuştu. Ancak anlaşılan önlemler yeterli gelmiyor. Carettalar Dikili ve bölge turizmi için çok büyük bir şans. Bunu herkesin anlaması ve el birliği ile alanı koruması lazım. Dikili Belediyesi'nin karadan almış olduğu önlemler ve Belediye Başkanı Osman Özgüven'in yakın ilgisi dışında, gerekli mercilerin denizden de korumayı güçlendirmesi gerekiyor. Ancak kendilerine yeterli bilgi verilmesine rağmen iki balıkçının bilinçsizce burada ağ atmaları bütün balıkçılara mal edilmemeli" dedi.

BİR TOPLANTI DAHA

İzmir'de bulunan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de Prof. Dr. Barbaros Çetin'i telefonla arayarak bilgi aldı. Özgüven, yaşanan ikinci caretta caretta ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, belediye olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını ve önlemlerini arttıracaklarını söyledi. Balıkçılardan da daha duyarlı olmalarını isteyen Özgüven, ayrıca bu konuda balıkçılarla bir toplantı yapacağını bildirdi. Özgüven, gerekli mercilerin alandaki koruma önlemlerini artırmasının şart olduğunu ifade etti.



(AÖ/AK)