Her yıl Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen ve davetiye ile katılımcı kabul eden uluslararası Digital Life Design (DLD) tanışma toplantısı sektörün önde gelen isimleri ve temsilcileriyle İstanbul Modern’de yapıldı. Toplantıya, DLD kurucusu ve direktörü Steffi Czerny, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Yandex kurucusu ve CEO'su Arkady Volozh, Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Markafoni Kurucusu ve CEO'su Sina Afra, Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, Hubert Burda Media CEO’su Dr.Paul Bernard Kallen, Mozilla kurucusu Mitchell Baker’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.


"GİRİŞİMCİLERLE TANIŞIYORUZ DLD’Yİ TANITIYORUZ"

DLD Uluslararası Direktörü Melissa Von Faber Castel DLD'nin Avrupa’nın en önemli dijital inovasyon konferanslarından birisi olduğunu söyleyerek, “2005 yılından beri yaptığımız bir konferans. Münih’te oldu. Şimdi İstanbul’dayız. Buradaki önemli girişimcilerle tanışıyoruz.Aynı zamanda biz DLD’yi onlara tanıtıyoruz. Çok önemli konuklarımız ve konuşmacılarımız var bu akşam. Bu arada ana partnerimiz Yandex. Mehmet Ali Yalçındağ beye ve ekibi bize çok destek oldu.DLD ve Yandex bir partnerlik kurdu bu akşam.Çok önemli konuşmacılarımız var bu akşam"şeklinde konuştu


"DAVOS TOPLANTILARININ HEMEN ÖN HAFTASINDA YAPILIYOR"

Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, DLD’nin dijital dünyanın bundan sekiz dokuz sene bu kadar hızlı gelişmesine tanık olan insanlar tarafından Almanya’da önemli bir dijital konferans halinde kurulduğunu söyledi. DLD’nin Almanya Münih merkezli bir konferans olduğunu belirten Yalçındağ, “Özellikle Davos toplantılarının hemen ön haftasında yapılıyor. Davos dünyanın her kesiminden en önemli insanlarının buluştuğu konferans toplantı zinciri olduğu için dijital dünyanın en önemli insanları hemen bir hafta önce Münih’e gidiyor. 8-9 senedir gidiyorlar tartıştılar. Amaçları Dünya nereye gidiyor.Dünya ne yapacak. İnsanların kullanım alışkanlıkları bunlara karşı üretilen ürünler ne seviyede. Yarın ileride hangi sektörler arasında iletişim sektörleri arasında birleşme yaşanacak. Dolayısıyla tüm bunların hepsi DLD konferanslarında tartışıldı ve tartışılmaya devam ediyor. Bu öyle popüler hale geldi ki Avrupa’da özellikle daha sonra Londra’da, New York’ta, San Paolo’da, Tel Aviv’de, Malezya’da ve Çin’de tartışıldı" dedi.


"DLD İSTANBUL’DA ÖNEMLİ DİJİTAL BİR WEB KONFERANS OLACAK"

DLD’nin İstanbul’a geliş süreciyle ilgili de bilgi veren Yalçındağ, “İstanbul’a niye geldi dersek. İstanbul’a uzun zamandır DLD gelmek istiyordu. Fakat bu konferansları organize etmek biliyorsunuz çok kolay değil. Ama Türkiye’de sektör gelişimi öyle bir dikkat çekici oldu ki DLD'yi yönetenler hepsi İstanbul’a ve Türk pazarına önem vermeye başladılar. Nihayetinde bugün geldiler. Ve bugün sadece Türk internet sektörüyle temsilcileriyle, çalışanlarıyla bir tanışma ve bir buluşma toplantısı diyebiliriz. Böyle 2-3 günlük bir konferans değil. Bir tanışma toplantısı. Eğer burada herkes birbirinden memnun kalırsa mutlu olursa zannediyorum DLD artık İstanbul’da önemli dijital bir web konferans haline gelebilecek"şeklinde konuştu.


"YANDEX FARKINDALIK YARATTI"

"Yandex Türkiye" ile ilgili de bilgi veren Yalçındağ, "Kurulduğundan beri neredeyse Yandex dünyanın her yerinde DLD ana sponsoru olmuş. DLD ile birlikte kolkola çalışmış. İstanbul’a gelince de böyle bir toplantıyı gerçekleştirdi. Bu sebeple DLD kurucularına ve yöneticilerine çok teşekkür ediyorum.Özellikle BURDA grubuna. İnşallah herkesin çok hoşuna gider de DLD her sene ülkemize gelir.

Yandex bugün Türkiye’nin en popüler çok konuşulan markası haline geldi. Yandex çok başarılı yüksek bir teknolojik arama motoru. Yandex farkındalık yarattı. Kendisini ispat etti. Marka algılaması bu kadar yüksek seviyeye çıktı. Bundan sonra insanların Yandex kullanıyor haline gelmesi lazım ki Yandex pazar payı ile Google pazar payı biraz dengelensin. Google pazarın lideri payı yüzde 95 gibi. Yandex’in ise 1,5-2’lere yaklaşır hale geldi. Bu çok olumlu. Genç nüfusun ne kadar yeniliklere açık olduğunu ne farklı ve yeni markalara açık olduğunu, rekabete açık olduğunu -çünkü rekabetsiz bir ortamda çünkü yüzdü 95 pazar payı olan bir lider kuruluş hangi sektörde olursa olsun biraz yakıp dökerek, biraz etrafı kırarak hareket ediyor. Onun dedikleri kural, kanun haline geliyor. Çünkü rakibi yok. Herkes ona uymak mecburiyetinde. Ama Yandex’in sektöre getirdiği hem kaliteli bir arama motoru hem de rekabet herkesin biraz daha dikkatli olmasını sağlayacak ve çalıştığı üçüncü partilere karşı daha karşı saygılı sevgili olmasını sağlayacak. Çok fazla şikayetler duyuyorum; bütün sistemden. İyi ki Yandex geldi bir denge kurulacak diye. Kamuoyundan çok hoş bir destek alıyorum. Bu da bizleri çok motive ediyor. Zaten yıl sonuna kadar yapacağımız, yaptıklarımızla herkes bunu daha net görecek Yandex bu işe çok ciddi bakmaya başladı.“ dedi.


"İNTERNETTE HARCANAN PARA 15 MİLYAR LİRA"

DLD ve Türkiye’deki digital dünya ile ilgili konuşan Markafoni Kurucusu ve CEO'su Sina Afra, DLD’nin İstanbul’a gelmesini çok uzun zamandır beklediğini ifade ederek, “Bence ilk adımı atılmış oldu. İnşallah seneye büyük bir konferansla ikinci adımı atarlar.Üç senedir Türkiye’nin dijital ortamı çok değişti. E-ticaret 3 senedir 5 katına çıktı. Ve çok hızlı devam ediyor. İnternetteki e-ticaret yükselmeye başladığından beri dijital reklam, mobil ve bunun tüm ödeme sistemleri arkasındaki muazzam bir gelişme. Yeni bir sektör oluşuyor. Bir bakıma her şeyi değiştiren, AVM’lerin de geleceğini değiştiren, perakendenin geleceğini etkileyen, video tüketimimizi etkileyen yepyeni bir sektörle karşı karşıyayız. Türkiye şuan dünyanın heyecan veren 5-7 ülkesi arasında. 35 milyon internet kullanıcımız var. Bunun 9 milyonu internette para harcıyor. İnternette harcanan para toplamda 15 milyar TL olarak telafüz ediliyor.Bu hızla büyüyor son senelerde yüzde 50 kadar. İnternet sektörünün yarattığı tahminen son 3 senedeki istihdam kendisini 10’a katlamıştır" dedi.


"MOBİL DATA TRAFİĞİ 70 MİSLİ ARTTI"

Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv ise "Konferansın önemi; internetin dünyadaki önemi, Türkiye internet dalgasını nasıl yakalıyor esas soru bu. Türkiye çok hızlı bir şekilde yakalıyor. Yeni OECD rakamları açıklandı. Dünya’da her 3 internet kullanıcısından ikisi mobil internet kullanıyor. ABD'de akıllı telefonlar ve tabletlerin satışı PC satışını geçti. Fakat Türkiye’de 3’e katladı. Türkiye’de mobil internete muazzam bir merak var. Biliyorsunuz 2008-2009 yıllarında Türkiye’de Turkcell 3G’nin gelmesi için büyük bir çaba sarf ederken bazı firmalar Türkiye için çok erken hazır değil diyorlardı. Türkiye fakir ülke diyorlardı. Fakat 3 sene içinde mobil data trafiği 70 misli arttı. O yüzden internetin Türkiye için muazzam stratejik bir önemi var Türkiye için insanlarımız için. İnsanlarımıza fırsat eşitliği sunuyor. Mobil internet, fiber İnternet üzerinden insanlarımız bilgiye ulaşıyor.Bilgiye ulaşınca inovasyon geliyor, inovasyon olunca farklılaşma ve iş dünyasında başarı geliyor" şeklinde konuştu.

Toplantı, DLD kurucusu ve direktörü Steffi Czerny ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra Sina Arfa’nın moderatörlüğü’nde gerçekleştirilen Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, Yandex kurucusu ve CEO'su Arkady Volozh ve Hubert Burda Media CEO’su Dr.Paul Bernard Kallen'in katılımıyla dijital dünya ile ilgili gelişmelerin anlatıldığı bir oturum gerçekleştirildi.