Didim Kültür Mirasını Koruma Derneği Başkanı ve turizmci Mustafa Şentürk, 3 gün önce, Didim'de Manastır Koyu açıklarında dalış yaparken küçük bir uçağa ait olduğu sanılan parçalara rastaladı. Öğle saatlerinde 'Poseidon' isimli teknesiyle Didim'e 4 mil mesafedeki aynı bölgeye tekrar giden Şentürk, 4 ile 16 metre arasındaki dalışlar yaparak, geniş bir alana yayılan uçak parçalarından bazılarını fotoğraflayıp, sudan çıkardı. Şentürk, daha sonra enkaz bölgesinde toplantı düzenleyerek, uçağa ait parçaları basına gösterdi.

Parçaların, 19 Temmuz 2005 tarihinde bölgede düştüğü iddia edilen ancak tüm aramalara rağmen bulunamayan 'cessna' tipi uçağa ait olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "O dönemde kuledeki bir ormancının ihbarı üzerine aramalar yapılmış, ancak uçağın izine rastlanmamıştı. Bulduğum parçalar küçük bir uçağa ait. Daha önce buralarda düşen ve balıkçı ağlarına takılan Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir uçak bulunmuştu. Ancak bu çok yeni ve durum hakkında bilgi verdiğim Sahil Güvenlik ile Liman Başkanlığı'nda bu uçak ile ilgili bilgi yok" dedi. Didim Sahil Güvenlik ve Liman Başkanlığı ekipleri de bulunan uçak parçalarıyla ilgili inceleme başlattı.

NELER YAŞANMIŞTI?

Büyük Menderes Nehri'nin denize döküldüğü Tavşantepe Mevkisi açıklarında Akyeniköy Beldesi ve Balat Köyü arasındaki orman gözetleme kulesindeki görevliler, 19 Temmuz 2005 tarihinde, saat 16.00 sıralarında küçük bir uçağın sahilden 2 mil açıkta denize çakıldığı ihbarında bulunmuştu. Bunun üzerine bölgedeki jandarma ekipleri harekete geçmiş, Akyeniköy Belediyesi de ihbarın doğru olma ihtimaline karşı sahile ambulans göndermişti. Akyeniköy Belediye Başkanı Yılmaz Öz, konuyla ilgili çok sayıda kişiden ihbar aldıklarını, denizde araştırmaların başladığını söylemişti. Ancak, arama çalışmalarından bir sonuç alınamamıştı.

 

YA,BY (AÖ/RT)