Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, düzenlediği basın toplantısında yaklaşık 4 önce geldiği görevi boyunca yaptığı çalışmaları anlattı. Göreve geldikleri günden bu yana üniversitenin çehresini değiştirerek, büyük yatırımlar ve yenilikler yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Saraç, icraatlarını da slayt gösterisi ile tanıttı.

GİDEN BİLİM İNSANLARI SORUNU

Açıklamalarının ardından gazeteciler Prof. Dr. Saraç'a göreve geldiği günden bu yana üniversiteden ayrılan aralarında profesör, doçentlerin de bulunduğu bilim insanlarının sayısının 50'yi geçtiğini hatırlatıp nedenini sordu. Prof. Dr. Saraç, bu soruyu şöyle yanıtladı:

"Keşke giden hocalarımızın duygularını alarak konuşsaydık ama, bizim şansızlığımız şu oldu. Bizimle beraber çok sayıda üniversite açıldı. Şu anki sayı 170'e ulaştı. Bu yüzden şansızlık yaşadık. İkinci sıkıntımız ise maalesef bu çok üzen bir sıkıntı, Diyarbakır'ın hep terörle anılır hale gelmesi. Özelikle buralı olmayan hocalar biliyorsunuz ki, bir konferans için davet ettiğimiz insanlar gelmiyor. Daha sonra beni arayıp, 'hocam işim çıktı diyorlar' ben sebebini biliyorum ama. Daha sonra ikna ettiklerimde geldikten sonrada teşekkür ederek çok beğeniyorlar. Maalesef terör, terör, terör. Bu etiketi kaldırmamız gerekiyor."

'ÖZEL ÜNİVERSİTELER MUAZZAM PARALAR VERİYOR' 

Ayrıca özel üniversitelerin de çok eleman çaldığını kaydeden Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü özel üniversiteler muazzam para veriyorlar. Artık elaman yok, tıp alanında da yok. Neden? Çünkü tıp dışarıda korkunç paralar veriyor. Şu an üniversitelerin, fakültelerin, tıp fakültelerinin durumu doçentlere, yardımcı doçentlere teslim olmuş. Hocalar kalmadı bu çok acı bir durum."

'KÜRT DİLİ ANABİLİM DALI' YÖK'E İLETİLDİ

Prof. Dr. Saraç, Doğu Dilleri Bölümü adı altında Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Bölümü'nün açılması için senato kararı aldıklarını ve YÖK ilettiklerini söyledi. YÖK'ün onay vermesi halinde akademik yapılanmayı sağlamak için çalışmalara başlayacaklarını belirten Prof. Dr.Saraç, Kürtçe'nin seçmeli ders olması yönünde aldıkları kararı da gelecek yıldan itibaren yürürlüğe koyacaklarını söyledi.



CA,SS(GG/COŞ)