Diyarbakır'da Dicle Nehri’nin kirlilikten korunması amacıyla projelendirilen ve 187 milyon TL'ye mal olacak Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli, törenle atıldı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı M. Bahattin Kaptan, AB Delegasyonu Başkatibi ve Mali İşbirliği Başkanı Wolfgang Schlager, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Wolfgang Schlader, AB’nin projeye 66 milyon Euro'luk bir hibe desteği sağladığını belirterek, şunları söyledi:

"Çevre konusu AB’nin en önemli ve zorlu politika alanlarından birini oluşturuyor. Çevre AB katılım sürecinde en zorlu ve yüksek maliyetli alanlardan birini oluşturmaktadır. Bu alanda 300’den fazla farklı mevzuatın iç hukuka aktarılması gerekmektedir ve bunların uygulanması için büyük bir meblağ olan yatırıma ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bu güçlüklere rağmen Türkiye’nin atıksu yönetimi dahil çevrenin çeşitli alanlarında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtmekten memnuniyet duyuyorum. Ayrıca suyun ve doğanın korunması ve hava kalitesi gibi diğer politika alanlarında başka reform hazırlıkları yapıldığının da farkındayız. Elbette ki daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye’yi AB müktesebatını benimsemeye ve daha da önemlisi müktesebatın etkin uygulamasını sağlamaya teşvik ediyoruz."

BAYDEMİR: MAALESEF BAŞARILI OLANLARIN BAŞINA BİR SIKINTI GELEBİLİYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’da sadece bir yılda 64 milyon ton arıtılmış suyun musluktan içildiğini, ancak bu suyun bir de doğaya geri bırakılması süreci olduğunu belirtti. Baydemir, şöyle konuştu:

"Bu Dicle Nehri’ne vefa borcunun ödenmesidir. Aynı zamanda 8 bin yıllık kent tarihine duyduğumuz saygının bir ifadesidir. Aynı zamanda sadece bugünümüze değil, gelecek nesillere, insanlığa sunulabilecek en büyük katkılardan bir tanesidi.Tesis, Dicle Nehri’nin ekosistemini koruması itibariyle, Ortadoğu’da yaşayan bütün halkların bir arada ve kardeşçe yaşamasına büyük bir katkı sunacak. Bu proje sadece insanlar için değil, Dicle Nehri’nin florası için de bugün dünyanın başka ekosisteminde yaşamayan Selê Avê’ye yani Dicle kaplumbağasına da sahip çıkma projesidir. Bu tesisimiz enerjisini de kendisi üretecektir. Son 8 yılda neredeyse Cumhuriyet tarihimizin 8 katı bir hizmeti sunmanın haklı gururunu ve heyecanını paylaşmak istiyorum. Hemen yanımda bulunan ve göreve başladığımız ilk günden itibaren birlikte çalıştığım DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı’nın üç yılı aşkın bir süre özgürlüğünden mahrum bırakılması. Yaşar Bey çok başarılı bir mesai arkadaşım olduğu için mağdur edildi. Bu konuda endişem o ki, Fahrettin Bey siz o başarıyı bir kalem daha yukarı çıkarttınız. Şimdi biraz da senden korkuyorum. Çünkü kim başarılı olursa bu kentte maalesef başarılı olanların başına bir sıkıntı gelebiliyor."

Daha sonra Baydemir ve tüm katılımcılar butona basarak temel atmayı gerçekleştirdiler. Atılan konfeti ve havai fişekler ile Kürtçe müzik eşliğinde yapılan temel atma töreninde ayrıca kokteyl verildi. Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce ortak finanse ediliyor. Diyarbakır Su ve Atıksu Projesi, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Yağmursuyu Şebekesi, Kanalizasyon Şebekesi ve Kolektör Hatları, Gözeli Havzası Rehabilitasyonu ve İçme Suyu Ana Hattı, SCADA Sistemi ve Makine ve Ekipman Temini gibi projeleri kapsıyor. Tamamı 187 milyon TL maliyetle yapılan projede, yaklaşık 62 milyon TL İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için kullanılacak. Temeli atılan tesisin 2014 yılında devreye gireceğini ön görülüyor.