DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı Muhabirlerine dün akşam verdiği iftar sonrası, gazetecilerin özellikle 3'üncü havalimanı Terminal ihalesiyle ilgili sorularını cevapladı. Orhan Birdal, 3'üncü havalimanı projesinin dünyanın en önemli projelerinden biri olduğunu belirterek, TAV Havalimanları İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in, ihaleyi alacak işletmeciyle ilgili sözlerini, 'böyle bir projeyi, yapmaya ehil firmalar alsın' anlamında bir temenni mahiyetinde söylediğini belirterek, şunları söyledi:

“Esas itibariyle yanlış değil doğru bir sözdür. Çünkü asıl olan işin ehli tarafından yapılmasıdır. Bunun yapılacak yeterlilikte firmalar gerek ülkemizde gerekse dünyada mevcuttur. Bugün Türk müteahhitleri, bütün dünyada taahhüt sektöründe TAV da  dahil olmak üzere hizmet vermektedir. Hem havalimanı işletmeciliği hem de yapım konusunda hizmet veren şirketlerimiz vardır. Dolayısıyla bu, dünyada bu çapta proje gerçekleştirecek her şirkete açık proje olarak ihaleye çıkacaktır. Bunun kriterlerini ihale şartlarını şimdiden buradan açıklamak doğru olmaz ama tabii ki arayacağımız en önemli şey; bu boyutta bir projeyi başarabilecek teknik ve mali yeterlilikte firmaların seçilmesidir. Asıl olan budur. Hiç kimse, en başta biz, gerekliliğe sahip olmayan firmalar tarafından bu şekilde bir işin bu çapta bir işin yapılmasını istemeyiz. Biz de isteriz ki kendini ispatlamış, dünyada bu işi yapabilecek nitelikli olan yerli yabancı firmalar girsin bu işi alsın. Gerek ülkemiz için gerek dünya havacılığı için çok önemli olan bu projeyi zamanında layıkıyla bitirsin hizmete sunsun.“

PİST VE TERMİNAL AYNI FİRMAYA MI?

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, “İnşaat ile pist inşaatı aynı anda mı yapılacak? Bir firmaya mı yoksa birkaç firmaya mı verilecek? Bununla ilgili bir düşünce oluştu mu? sorusuna “Bunların hepsi oluştu. Ama bu oluşan şeyleri takdir edersiniz ki şartname ilan edilmeden, yayınlanmadan, ihale ilanına çıkılmadan açıklamak hem doğru  hem de etik değil. Biraz daha sabır edelim. Çok fazla zaman kalmadı bununla ilgili çalışmalar son sürat devam ediyor” diye cevapladı. Orhan Birdal, inşaatın bitiş zamanı ile ilgili soruyu ise şöyle cevapladı:

“Bizim bütün çalışmalarımız bu ihaleyi 2012 yılı sonuna kadar bitirip sözleşmeyi bağlamak şeklinde. Onun dışında model olarak bu ihaleyi alan firma hızlı bir şekilde bunu yapıp hizmete sokmak zorunda. Kendisi için bu gerekli. Aksi takdirde olacak her gecikme o firma içinde kayıp olacak. Sistemin gereği ciddi bir sinerji oluşuyor. Bu sinerji neticesinde süratle devam edecek. Tam bitiş tarihi konusunda bir şey söylemek doğru değil o da şartnamede maksimum süre belirlenecek. Tüm yap-işlet-devretlerde olduğu gibi, bu sürenin çok daha altında işler bitirilebiliyor. Örneğin Zafer Havalimanı 2011 yılı nisan ayında temeli atılmış 2014 yılı Nisan ayında bitmesi lazımdı normal şartlarda. Firma çok hızlı çalıştı ve 29 Ekim 2012’ye yetiştirecek. Bir yıldan daha fazla öne çekilmiş oldu. Bu işi alan firmaların performansıyla, o işi önemsemesiyle bu işten para kazanmayı istemesiyle alakalı bir durum. Bu işte de böyle olacaktır. Çünkü dünya yarışacak bu projeye girebilmek için ülkemiz dışından da pek çok kuruluş pek çok şirket bununla ilgileniyor bizimle temas halindeler biz onlara da gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz.“

ATATÜRK HAVALİMANI’NIN DURUMU

Birdal, “Atatürk Havalimanı’nın durumu ne olacak? Butik Havalimanı olacak şeklinde açıklamalar var?” sorusu üzerine ise “Yeni havalimanıyla alakalı şartname ilan edildiğinde açıkça belli olacak. Şartname okunduğu zaman Atatürk Havalimanı’nın geleceği ne olacak konusu da aşağı yukarı şekillenmiş olacak“ dedi.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil’in yeni yapılacak olan havalimanında THY’nin de ayrı bir terminale sahip olmaları arzusunda olduklarını söylediğinin hatırlatılması üzerine Birdal, şöyle konuştu:

“THY arzusunu iletti. Bu da ihaleden sonra şekillenecek bir husus. Yani ihaleyi alacak firmayla THY oturacak. 'Benim şu kadar büyüklükte bir yere ihtiyacım var' diyecek ve o firmayla anlaşmayı sağlayıp o yeri kendi isteğine uygun şekilde projeyi bizim onaylamamız kaydıyla kendi isteğine uygun bir şekilde dizayn edecek. 150 milyonluk havalimanı dünyada çok fazla yok. İlk üçün içerisinde olacağını hesap ediyoruz.”

Orhan Birdal, var olan havalimanlarının haklarının gözetileceğini ve onların haklarına halel gelmeyeceğini de belirtti.

TERÖRİSTLERİN YAPTIĞI BEYHUDE ÇABA

DHMİ Genel Müdürü Birdal, Hakkari Havalimanı’nda çalışan işçilerin PKK terör örgütü tarafından kaçırıldığına yönelik sorular üzerine şunları söyledi:

"Hakkari Havalimanı bizim değil ama bakanlığımıza bağlı alt yapı yatırımları genel müdürlüğünün bir projesi. Onlar yürütüyor bunu. Hakkari, Bingöl, Şırnak ve Iğdır havalimanları. Iğdır Havalimanı'nı yakın bir zamanda açtık. Bingöl ve Şırnak havalimanları bu sene içerisinde açılacak. Tabii ki bunlar açıldıktan sonra bize devir edilecek. Hakkari Yüksekova Havalimanı 2013 yılında tamamlanıp hizmete verilecek. Tabii olay arzu edilmeyen bir olay. Ülkenin her tarafına hizmet götürme gayretinde olan devletin, hiçbir ayrım yapmaksızın hizmet götürme gayretinde olan devletin iyi niyetine bu arzusuna isteğine bazı hainlerin karşı çıkması, o bölge insanını refahı için, o bölge insanını kalkınması için yapılan yatırımları baltalamak. Bunu yaptırmamak için ortaya koydukları beyhude çabadan ibaret. Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlüdür, onların orada 11 tane makineyi yakmasıyla bu tür projelerden geri duracak değildir.“

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANININ İSMİ

DHMİ Genel Müdürü Birdal,  “İstanbul’da yapılacak olan üçüncü havalimanının ismi ne olacak” sorusu üzerine, “İsmi de ihaleden sonra belli olacak. Ama biz istersiniz şimdi kendi aramızda yeni İstanbul havalimanı diye söyleyelim. Belki bir isim yarışması düzenleyebiliriz” dedi.


FK-İY (MK) (FOTOĞRAF)