----------------------------------------------------


'İranabak' kitap oldu


BELGESEL fotoğraf çalışmaları ile tanınan Özcan Ağaoğlu'nun 2006'dan 2009'a kadar İran'da çektiği fotoğraflardan oluşan 'İranabak' adlı çalışmasının kitabı yayınlandı. Anadolu Kültür desteği ve Joelle İmamoğlu'nun tasarımı ile Masa Yayınları'ndan çıkan kitapta, Ağaoğlu'nun İran'ın sosyal yaşamı, dini ritüelleri, İslam Cumhuriyeti ve insan ilişkileri, uyuşturucu sorunu, kapalı kapılar ardında yaşananlar ve 2009 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin atmosferi, siyah beyaz karelerle okuyucuya sunuldu.

Her bir karede yer alan hikayeler, belgesel fotoğrafın estetik ve evrensel boyutunu ortaya çıkarmakta. Sanatçı, yansıma fotoğraflarında gösterdiği ustalıkla belgesel fotoğrafçılığın gerçek üstü boyutunu hissettirmekte. Hem İran'ın sosyal yaşamındaki sürprizlerin, hem de uyuşturucu ve seçimin fotoğrafları, Ağaoğlu'nun projesini ne denli yoğun yaşadığını gösteriyor. Serginin bir başka önemli özelliği de fotoğraf baskılarının Ağaoğlu tarafından kendi karanlık odasında ve agrandizöründe basılmış olması.

İranabak kitabına son sözü yazan National Geographic'in ünlü fotoğrafçısı Reza Deghati, "Yıllar var ki böylesine keskin, eksiksiz, özenli ve sıra dışı bir bakış açısı dikkatimi çekip zihnimi meşgul etmemişti. Fotoğrafların her biri, yalnızca toplumun tam bir betimlemesi olarak kalmıyor, aynı zamanda üstün bir teknik nitelikler portresi de çiziyor" yorumunu yaparken, Doğan Hızlan ise yazdığı makalede "Kitaptaki fotoğrafları görüp yazıları okuyunca komşumuzu yeterince tanımadığımız kanaatine vardım" ifadesini kullandı.


ADANA,

EŞ(24.2.2012 FOTOĞRAF)


/////////////


Adana'dan Uşak'a uzanan sanat ışığı


UŞAK'ta bu yıl 1-4 Mart 2012 tarihleri arasında yapılacak olan 2. Ulusal Uşak Sanat Günleri'ni Adana Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu düzenliyor. Etkinlikte, 4 sergi, 4 gösteri, 1 tiyatro oyunu, 1 workshop, 1 fotoğraf yarışması yer alacak.

"Uşak Bir Sergi Salonu-Elimden Geldiğince" adlı sergide Uşak'ın caddeleri bir sergi salonuna dönüştürülecek. Proje dahilinde Uşak'ın işlek caddelerindeki mağazaların vitrinlerine Türkiye'nin önemli ustaları ile Altın Oran üyelerinin büyük boy eserleri asılacak.

Uşak caddelerinde "Elimden geldiğince... (kaybolan meslekler)" adlı vitrin sergisinde şu fotoğrafçıların eserleri izlenime sunulacak: Ali İhsan Ökten, Bülent Suberk, Bayram Top, Canan Yaşar, Deniz Seyran, Erdal Kınacı, Erdem Şahin, Esra Uluçınar, Fatma Eldeniz, Feyyaz Çetinel, Güler Ertan, Gülşah Talay, Gülsüm Ünal, Gürsoy Erdal, Hakan Aydın, S. Haluk Uygur, İbrahim Zaman, Irfan Altinay, İsmail Ökke, İzzet Keribar, Abdullah Kırım, Mehmet Dilci, Merih Akoğul, Mine Tuncer, Nazan Gökkaya, Nureddin Özdener, Ogün Burduroğlu, Ömer Yağlıdere, Özer Kanburoğlu, Özgür Onar, Reha Bilir, Sabit Kalfagil, Sema Erdoğan, Timurtaş Onan, Volkan Topal, Yılmaz Dinçer.

Çerçeve Dışı Kareler etkinliğinde yer alan çocuk ve gençler şunlar: Aslan İlhan - Mehmet Şerif Demir, Taygur Kurtar - Gülistan Yıldız, Deniz Bozkurt - Kenan Kaya, Ramazan Kolan - Dicle Turan, Ayşe Eliaçık - Servet Bozkurt

Altın Oran Çocuk Hakları Konulu Sergiye katılan fotoğraf sanatçıları ise; S.Haluk Uygur - Reha Bilir, Abdullah Kırım - Ali İhsan Ökten, Mehmet Emin Arıcı - Nazan Gökkaya, Özden Özgür Onar - Selda Dölekoğlu, Nuran Oguluner - Ufuk Agma, Asena Avluk - Nilay Nacar, Ogün Burduroğlu - Müge Köstem, Vahit Baltacı - Gülen Kurt, Zeliha Ertunç - İsmail Ökke.

S.Haluk Uygur'un 'Doğanın estetiği' adlı çalışması da etkinlik kapsamında Uşaklı sanatseverlerle buluşacak.


ADANA,

EŞ(24.2.2012 FOTOĞRAF)


////////////


Güner ailesinden eğitime tam destek


GAZİANTEP'te hayırsever Güner ailesi 33 derslikli 'Vicdan-Ahmet Güner İlköğretim Okulu' yaptırmak için 800 bin TL yardımda bulundu.

Gaziantep Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Bir Okul, Bin Gelecek' ve 'Geleceğimize Bir Tuğla da Siz Koyun' sloganıyla başlatılan eğitime destek kampanyasına hayırsever Güner ailesi de, vefat eden babalarının anısına 33 derslikli 'Vicdan-Ahmet Güner İlköğretim Okulu'nu yaptırılması için katkıda bulundu. Gaziantep Valiliği'nde düzenlenen protokol törenine Gaziantep Valisi Erdal Ata, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülhalim Ünverdi, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağcı ve hayırsever anne Vicdan, kızı Nilgün Feryal ve oğlu Mehmet Ergün Güner katıldı.

HAYIRSEVERLERE TEŞEKKÜR

Törende konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, eğitime destek veren hayırsever Güner ailesine teşekkür ederek, "Eğitime destek amacıyla başlattığımız kampanya ile her gün yapılan yardımların miktarı ve sayısı artmaktadır. Bundan dolayı tüm hayırseverlerimize çok teşekkür ediyoruz. Hayırsever Güner ailesiyle daha önce birkaç kez bir araya geldik ve yaptığımız görüşmelerde bu kampanyaya 800 bin TL bağış yaparak katkıda bulundular" dedi.

Gaziantep ve Türkiye'nin en önemli sorununun eğitim olduğuna dikkat çeken Vali Ata, "Bu sorunun çözümü için kentte yaşayan tüm vatandaşlarımızın yardım ve desteklerine ihtiyacımızın olduğunu söylemek istiyorum. Bu tür hayır işleri gelecekte çocuklarımızın daha iyi yetişmesini ve çağdaş eğitim alması için gerekli fiziki şartları hazırlayacaktır. Ülkemizi teslim edeceğimiz genç nesillere en iyi eğitimi bu sayede vermiş olacağız" diye konuştu.

800 BİN TL'LİK ÇEK VALİ'YE TESLİM

Hayırsever Nilgün Feryal ve ağabeyi Mehmet Ergün Güner ise, 3 yıl önce vefat eden babalarının, sağlığında okul yaptırmayı çok istediğini, bu yardımla onun isteğini de yerine getirmiş olduklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından okul yapımı için protokol imzalandı. İmzaların atılmasının ardından Mehmet Ergün Güner, babası ve annesinin adını taşıyan 'Vicdan-Ahmet Güner İlköğretim Okulu'nun yapımı için 800 bin TL'lik çeki Vali Ata'ya teslim etti.


Zeki GÜNAY / GAZİANTEP,

ZG(EŞ)(24.2.2012 FOTOĞRAF)


//////////////


Sağlıklı gelecek, gençlerle gelecek


ADANA'da Akdeniz Gençlik Derneği tarafından gerçekleştirilen "Sağlıklı Gelecek Gençlerle Gelecek" projesi kapsamında sağlık eğitimi alan 30 kişi 50 okulda öğrencilere temel sağlık bilinci kazandıracak.

Kalkınma İnisiyatifi Grubu'nda yapılan proje tanıtımı toplantısında proje hakkında bilgi veren Esra Çiçek, AB'ye üye ve aday ülkeler arasında en fazla genç nüfusa sahip ülkenin Türkiye olduğunu anımsattı. Toplumun temel yapı taşı durumundaki gençlerin, toplumda etkin rol oynayabilmeleri için sağlık sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini dile getiren Çiçek, projenin Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ulusal Gençlik Parlamentosu, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Gençlik Proje ve Strateji Derneği ile birlikte yürütüleceğini belirtti. Çiçek, "Projenin hedefleri arasında gençler arasında temel sağlık bilincinin oluşturulması, ortaöğretimde yer alan sağlık kollarının aktif hale getirilmesi, 'Ulusal Gençlik Sağlık Politika Belgesi'nin oluşturulması yer alıyor" dedi.

Çiçek, projenin ilk basamağının 7 bölgeden gençlerin katılacağı Temel Sağlık Eğitmen Eğitici Eğitimi olduğunu kaydetti. Eğitmen adaylarının eğitim süresince 'temel sağlık bilinci, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, ilkyardım eğitimi, madde bağımlılığı ile mücadele, etkili sunum ve iletişim eğitimi' alacağını ifade eden Çiçek, bu kişilerin akran eğitmeni olarak yerellerindeki ortaöğretim kurumlarında eğitim vereceklerini söyledi.

Çiçek, nisan ayında Türkiye'nin dört bir yanından Adana'ya gelecek olan 112 gencin katılımıyla bir zirve toplantısı yapılacağını vurgulayarak "Toplantı sonrasında elde edilen çıktılar TBMM'ye sunularak sağlık politikası oluşturulması konusunda katkı sunulacak" diye konuştu.


ADANA,

EŞ(24.2.2012 FOTOĞRAF)


/////////////////


Öğrencilere vergi bilinci aşılanacak


OSMANİYE'de öğrencilere vergi bilincinin aşılanması için "23. Vergi Haftası Etkinlikleri" kapsamında eğitim faaliyetlerine ağırlık verilecek. 27 Şubat - 4 Mart Tarihleri arasında okullarda öğrencilere yönelik vergi konulu konferans ve paneller düzenlenecek.

Defterdar Tahir Gök, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızda vergi bilincinin oluşması için tüm anne ve babalar ile eğitimcilere önemli görevler düştüğünü söyledi. Ülkenin hak ettiği yere ödenecek vergiler ve yapılan alışverişlerden alınacak belgeler sayesinde geleceğini belirten Gök, "Verginin sadece yasal ve idari düzenlemelerle çözümünün mümkün olmayacağı gerçeğinden hareketle vergi haftasında eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmiştir. Tüm bu çalışmaları yıllardır büyük ölçüde ihmal edilen vergi bilincinin arttırılması için önemli altyapı çalışmaları olarak görmekteyiz." dedi.

Kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağının vergiler olduğunu kaydeden Defterdar Gök, Anayasanın 73. maddesinde, herkesin kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olduğunun belirtildiğini söyledi. Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede başarının büyük ölçüde para ve mal hareketlerinin kontrol altına alınması ile gerçekleşeceğini aktaran Gök, gerçek ve tüzel kişilere ait bankalardaki para hareketlerinin, Tapudaki gayrimenkul bilgileri ve Trafikteki taşıt bilgilerinin vatandaşlık numarası ile tek tuşla izlenir hale geldiğini ifade etti.

Mükelleflerin vergi dairelerine gelmeden; bankaları ve PTT yoluyla vergi tahsilatının yapılmasının yanı sıra vergi beyannamelerini verebilmesi için e-beyanname uygulaması başlatılarak mükelleflere kolaylık ve zaman kazandırıldığını aktaran Gök şöyle dedi:

"Türkiye genelinde E- Borç Takip Sistemi kurularak, vergi alacaklarının tahsiline yönelik çalışmalar daha etkin bir şekilde yazışma yapılmadan elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.

Mükelleflerimizin vergisel yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için vergi mevzuatı ile ilgili sorularına cevap vermek ve bilgi desteği sağlamak üzere alo Maliye 4440189 vergi iletişim merkezi hattı kurulmuştur. Kayıt dışı ekonomi ile yapacağımız mücadelede sivil toplum kuruluşlarına, mükelleflere ve vatandaşlarımıza önemli görevler düştüğünü belirtmek istiyorum" dedi.


İbrahim EMÜL/OSMANİYE,

İE (EŞ)(24.2.2012 FOTOĞRAF)


/////////


Yeraltı suyuna önlem alınmalı


TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Yönetim Kurulu'nun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ı ziyaretinde kentteki 'yer altı suyu' sorunu gündeme geldi.

Şube Başkanı Mehmet Tatar ve yeni Yönetim Kurulu Üyeleri, geçen ay yaptıkları kongre sonrası Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ı makamında ziyaret etti. Mehmet Tatar, Aldırmaz'dan her zaman destek ve yakınlık gördüklerini belirterek, zemin etütlerinin sağlıklı yapılması için belediyede bir birim oluşturulmasını önerdi. Yeraltı sularının yükselmesi konusuna da değinen Tatar, bu konunun Adana'nın gündemine yerleştiğini anlattı ve sorunun bilimsel yöntemlerle çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da ya suya uygun temel yapılması gerektiğini, ya da suyu engelleyecek önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi. Suyun temelden tahliyesiyle sorunun çözülemeyeceğini belirten Aldırmaz, "Su çekilince temelin altı boşalıyor ve bu da tehlike doğuruyor. Ama Sheraton Oteli yapılıyor ve tüm önlemler alınıyor. Çünkü temelde izolasyon yapılıyor. Bunun çözümü izolasyondur" dedi.

Kocavezir İş Merkezi'nde de temelden suyun çekildiğini söyleyen Aldırmaz, bunun sakıncalı bir yöntem olduğunu yineledi. Aldırmaz şöyle devam etti: "Yeraltı suyu Adana'nın bir gerçeği. Binalar buna göre yapılmalı. Mevcut binalar için de önlem alınmalı. Yeraltından suyu pompayla çekmek çözüm değil. Kocavezir'de bir metre kadar doldurup sorunu çözelim istiyoruz, ama buna yanaşmıyorlar. Yeni bir firma gelmiş 3 milyon lira maliyet çıkarmış. Şimdi bunu aşağı çekmeye çalışıyoruz. Bu sorunun mutlaka çözülmesi lazım. Adana'da 2 baraj, kent içinden geçen kanallar, nehir ve içgöl var. Hayatımızda yer altı suyu var. Binalar buna göre dizayn edilmeli. Bunun çözümü de izolasyon. İzolasyon olmazsa olmaz."


ADANA,

EŞ(24.2.2012 FOTOĞRAFLI)


////////////


Ögrencilerden kuşlara sıcak yuva


MERSİN'in Anamur ilçesindeki Bozdoğan Mamure İlköğretim Okulu öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eko Okul Projesi kapsamında kuşlar için ağaçlara 200 yuva astı. Proje, Anamur Orman İşletme Müdürlüğü Milli Parklar Mühendisliği ve Anamur Belediyesi'nin desteği ile uygulanmaya başladı. Öğrenciler, kuş yuvalarını okulun atölyesinde kendi elleri ile yaptı. Daha sonra; Fen ve Teknoloji Öğretmeni Mustafa Rahmi Yalçın, Teknoloji Tasarım Öğretmeni Özlem Aslan, Müdür Muavini Ahmet Yıldırım ve öğretmenlerden Hidayet Kovancı'nın denetiminde yaptıkları kuş yuvalarını asmak için Pullu Doğal Mesire Yeri ve Rauf Denktaş Parkı'na gitti.

Okul Müdürü Eren Esabil Başbuğ, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü Eko Okullar Projesi kapsamında nisan ayı içerisinde Yeşil Bayrak müracaatı yaparak, okullarına ilk yeşil bayrağı kazandırmak istediklerini söyledi. Müdür Başbuğ, Anamur Pullu Doğal Mesire Yeri'ndeki çam ağaçları ve Anamur Rauf Denktaş Parkı'ndaki ağaçlara asılan yuvaların kuşların yumurtlaması ve avcılardan korunmasını sağlayacağını kaydetti. Başbuğ, yuvalarda yaşayacak kuşların çam ağaçlarını kurutan tırtılların üremesini yavaşlatarak ekolojik dengenin korunmasına katkı sağlayacağını ifade etti.


Mithat ÜNAL / ANAMUR(Mersin),

MÜ(AŞ/EŞ)((24.2.2012 FOTOĞRAF)


///////////


Yurt çocuklarına Vali'den ödül


MERSİN Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, eşi Ayşe Güzeloğlu ile birlikte Mersin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı Çocuk Yuvası'nı ziyaret ederek, 2011-2012 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında sınıf birincisi olan öğrencileri ödüllendirdi.İlköğretim düzeyinde sınıf birincisi olan öğrencilere Güzeloğlu ve eşi tarafından çeşitli hediyeler verildi. Geçtiğimiz günlerde yurt çocukları için düzenlenen İstanbul gezisi sırasında çekilen fotoğraflardan oluşan slayt gösterisinin de izlendiği ziyarette, Güzeloğlu gezi izlenimlerinin anlatıldığı mektupların arasından en iyi mektup sahibinin ödüllendirileceğini açıkladı. Yuvada kalan öğrencilerden Sudenur Yozgat, Yılmazcan Aktaş, Elife Mevsim Kaplan, Boran Güzel, Melike Şenbaş, Eylül Şenbaş, Seher Savaş ve Saniye Atilla'ya mp4 çalar, saat ve çeşitli oyuncaklar hediye edildi.

Güzeloğlu, yuvada kalan çocuklarla iyi bir diyalog içerisinde olduklarını ve onlarla sık sık bir araya geldiklerini söyledi. Yuvada kalan çocukların bütün ihtiyaçlarının karşılandığını aktaran Güzeloğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Çocuklarımızın özgüvenlerini kazanmaları ve eğitim alanında başarılı olabilmeleri için onları çalışmaya teşvik edecek projelerimiz bulunmaktadır. Bunlardan birisi de 2011-2012 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında başarılı olan öğrencilere hediyeler vermekti. Hediyeler de, hediyelerin sahip olunması için yakalanması gereken başarı ölçüsü de çocuklarımız tarafından belirlendi. Bir önceki yaptığımız ziyarette çocuklarımız takdir-teşekkür belgesi alanların uçakla İstanbul'a gönderilmesini talep ettiler. Biz de bu isteği kabul ettik. İstanbul gezisi ve çeşitli hediye vaatlerinin ardından çocuklarımızın başarı ortalaması yuva genelinde 3.50'den 3.99'a yükseldi. Bunun üzerine en başarılı öğrencilerimizi İstanbul'a gönderdik. Çocuklarımız orada güzel anılar edindiler."


MERSİN,

ME(AŞ/EŞ)(24.2.2012 FOTOĞRAF)


////////////