----------------------------------------


Sanayicilerden 'Çek' hamlesi


ADANA Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, 16 Şubat'ta düzenlenen 'Türk-Çek İş Forumu'nun olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu belirtti. Forum kapsamında, Türk ve Çek işadamları arasında gerçekleştirilen ikili görüşmeler ve anlaşmaların meyvelerini en kısa sürede toplayacaklarını belirten Sürenkök, "İhracatımızı arttırma ve yeni pazarlara girme fikri bizi çok heyecanlandırıyor" dedi.

Foruma, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Martin Kuba'nın yanı sıra, Adana'dan 70 Türk firma temsilcisiyle, 41 ayrı firmadan 61 Çek işadamının katıldığını hatırlatan Sürenkök, "İkili görüşmelerde, altyapı, inşaat, enerji, kimya, tarım, tekstil, konfeksiyon, gıda, elektrik-elektronik, makine, metal, döküm, yedek parça, kağıt ve kağıt ürünleri, ambalaj, ahşap, mobilya, lojistik, plastik ve kauçuk alanlarında işbirliği imkanları ele alındı" diye konuştu.

İLK BAĞLANTI KOÇAK LOJİSTİK'TEN

Adana Sanayi Odası ile Çek Cumhuriyeti Sanayiciler Birliği arasında işbirliği anlaşmasının imzalandığına dikkat çeken Sürenkök, "Anlaşmayı, Çek Cumhuriyeti Sanayiciler Birliği Başkanı Jaroslav Hanak ile birlikte imzaladık" dedi. Forumda yapılan ikili görüşmelerde, ilk iş bağlantısını Çek Farmak firması ile Adana'daki Koçak Lojistik'in sağladığını aktaran Sürenkök, Çek işadamı George Zak ile Mustafa Koçak arasında anlaşma imzalandığını açıkladı.

TÜRK İŞADAMLARI DA GİDECEK

Forumun çok başarılı geçtiğini ifade eden Sürenkök, şöyle konuştu:

"Forumda Çek Cumhuriyeti'nden gelen firma temsilcilerinden bazıları, birden çok yerli firma ile görüştü. Bu görüşmelerde, iş bağlantıları yapan olduğu gibi, karşılıklı görüşmeler de devam ediyor. Ayrılırken, Adana'ya yeniden geleceklerini söylediler. Süreç içerisinde çok önemli iş bağlantılarının çıkacağını düşünüyorum. Bu ilişkileri daha da geliştirmeyi temenni ediyoruz. Önümüzdeki süreçte aldığımız davet üzerine, Adana'dan da bir iş heyetini Çek Cumhuriyeti'ne götürmeyi planlıyoruz. İki ülke arasındaki 3 milyar dolarlık ticaret hacmini ve çok az seviyedeki Adana ticaret hacmini geliştirmenin, heyecanı içindeyiz."


Yusuf BAŞTUĞ / ADANA,

YB (CK) (24.02.2012, FOTOĞRAF)


////////////////


Adana  Tepebağ için çalıştay düzenlendi


ADANA Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu(KUDEB) tarafından düzenlenen, "Tepebağ Höyüğü ve Kentsel Sit Alanı Sağlıklaştırması Çalıştayı" yapıldı.

Seyhan Otel'de gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Vali Hüseyin Avni Coş, çalıştayın önemine değinerek, bu toplantıdan yararlı sonuçlar çıkacağına inandığını söyledi. Hocalardan alınacak bilgiler doğrultusunda Adana'nin tarihi kimliğinin ortaya çıkması çalışmalarının güçleneceğini belirten Vali Coş, "Bu konuda Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz ile bütün duyarlı kuruluşlarımızla, üniversitelerimizle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde çalışmamız gerekiyor. Çalışmaların, aynı zamanda hızlı şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Ama bu bazen arzu ettiğimiz şekilde yürümüyor. Toplantının, bu anlamda milat olmasını diliyorum" dedi.

'ADANA MÜZELER KENTİ OLACAK'

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da, Adana'nın 10 bin yıllık tarihi bulunduğunu, 4 bin yıldır da adının ve yerinin değişmediğini söyledi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Aldırmaz, "Koruma Kurulu kararıyla, çeşitli mahalleleri kapsayan 80 hektarlık alan, SİT alanı olarak kabul edilmiştir. Bu tarihi mirasımıza sahip çıkmak, gelecek nesillere bırakmak için, Valilik ve Seyhan Belediyesi ile kentin kültürel dokusunu korumak ve Adana'yı müzeler kenti yapmak için protokol yaptık. Adana Tarihi Kent Merkezi protokolü ile bir ivme kazandı. 56 binanın bedelleri ödenerek, geniş bir kazı alanı oluşturuldu. Biz de eski halkevi binası olan tarihi binamızı, aslına uygun olarak restore ettirdik. Bu binayı, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğü ile kullanıyoruz. Hepsinden önemlisi, sanat ağırlıklı olarak senfoni, tiyatro ve sergi salonu olarak hizmet veriyor" diye konuştu.

'ADANA BİN 500 FOTOĞRAFLA TANITILACAK'

Şıh Cemil Nardalı ve Şakirpaşa Konakları gibi tarihi binaları kamulaştırdıklarını da anlatan Aldırmaz, "5 ayrı yapıyı kamulaştırdık. Bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Sinema Müzesi yanındaki yapı da, belediyeye kazandırıldı. Adana'da 4 olan müze sayısı, açtığımız kent müzeleri ile 11'e çıktı. Bunlardan Sinema Müzesi, Anadolu'daki tek sinema müzesidir. Bugün tarihi mirasımıza sahip çıkmak için çok değerli konuklarımızla birlikte buradayız" dedi. Bölgesel işbirliğinin önemine de dikkat çeken Aldırmaz, Adana, Osmaniye, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay illerinin, birlikte hareket edip, tarihsel mirasa sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Aldırmaz, bölgenin envanterinin çıkarıldığı 500 sayfalık, içinde bin 500 fotoğrafın bulunduğu bir kitap hazırlığı yapıldığını söyledi.

Çalıştaya katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri İsmail Salman da, Adana'da uzun süre görev yaptığını ve buradaki Koruma Kurulu'nun çok iyi çalıştığını belirtti. Adana Kültür Varlıkları ile ilgili sinevizyon gösterisinin ardından, Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tuba Akar sunumunu gerçekleştirdi.

Çalıştaya, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Çukurova Belediyeler Birliği ve Tarsus Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocaman, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kaşif Barut, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri katıldı.


Can KÜÇÜKÖZKAN/ADANA,

CK(24.02.2012, FOTOĞRAF)


//////////////////


Akdeniz Koleji'nin TÜBİTAK gururu


ADANA Özel Akdeniz Okulları öğrencileri, Türkiye genelinde düzenlenen '43.TÜBİTAK Orta Öğretim Öğrencileri Proje Yarışması'na 7 projeyle katılmaya hak kazandı.

Hiçbir başarının tesadüf olmadığını belirten Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aycan Aktürk, "Öğrencilerimiz, uzun zamandır bu projeye iddialı ve kararlılıkla hazırlandılar. Şimdi, bu çalışmaların sonucunu görmenin sevincini hep birlikte yaşıyoruz" dedi. Eğitim Koordinatörü Esat Ergün ise, yarışmanın 19-23 Mart tarihleri arasında, Çukurova Üniversitesi Spor Kompleksinde düzenleneceğini söyledi.

Fizik öğretmeni Evren Özyandı da, projeler konusunda şöyle dedi:

"Öğrencilerimiz Canan Tatar ve İrem Karatop 'Çok İşlevli Cam ve Seramik Ürünleri İçin Yarı İletken Fotokatalitik İnce Filmlerin Geliştirilmesi, Yapılarda Isı Yalıtımlı ve Güneş Yardımı İle Kendini Temizleyen Cam Kullanımı' adlı proje ile yarışmaya kabul edildiler. Özdemir Tezgelmiş ve Gamze Uğuruyar, 'Isı, ses, elektrik tasarruflu depreme duyarlı ev modeli', Ayşenur Dalga ve Tuğçe Türkmen, 'Güneş fırtınalarının dünyanın manyetik alanı üzerindeki etkisinin, el yapımı proton manyetometresi ile incelenmesi' adlı projeleri ile bu yarışmaya katılacaklar. Gözde Güler ve Gözde İçten, ' Hologram Oluşturma Yöntemi ile Metallerin Esneklik Modüllerinin Ölçülmesi ve Gösterilmesi' Bikem Şendağ ve Nilsu Demircan, 'Isıl olarak tavlanmış, Ni/n-GaAs/In Schottky Diyotların deneysel karakteristiklerinin engel inhomojenlik modeline göre belirlenmesi', Sertan Seyirci ve Mehmet Kaan Özveren de, 'Sera ve alternatif eneri sistemli ev projesi', Melissa Adsız ve Gizem Kayadelen de 'Tarımsal atıkların çevre dostu plastiklere dönüşümü' adlı projeleri ile TÜBİTAK yarışmasında okulumuzu temsil edecek."


ADANA,

CK(24.02.2012, FOTOĞRAF)


////////////////


Başkan Özcan'ın annesi vefat etti


MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan'ın annesi 83 yaşındaki Şahide Özcan, geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Adana'nın Karataş İlçesi'nde yaşayan Şahide Özcan, önceki gün aniden rahatsızlanınca yakınları tarafından Adana Yüreğir Başkent Hastanesi'ne kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği belirtilen Şahide Özcan, tedavi altında tutulduğu hastanede dün gece hayatını kaybetti. Acı haberi alan Başkan Özcan, annesini kaybetmenin derin acısını yaşadı. Şahide Özcan'ın cenazesi, kılınan namazın ardından gözyaşları arasında Karataş Mezarlığı'nda toprağa verildi.


M.Sefa ÜNAL / KARATAŞ (Adana),

SÜ(BY)(24.02.2012, FOTOĞRAF)


////////////////


Şehit ve gaziler için ücretsiz konut yapacak


HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde kendi adının verildiği cami restore eden İşadamı Nuri Üysen, şehit ve gaziler için ücretsiz konut yaptıracağını açıkladı. Üysen, sahibi olduğu başka bir arazi üzerine de ilköğretim okulu yaptıracağını belirtti.

İskenderun'da Yeşil İnşaat tarafından, şehit ailelerine bedelsiz verilmek üzere yaptırılacak konutlarla ilgili konuşan Üysen, "Evlatları o yüce mertebeye ulaşan şehit ailelerimize onure edip, onların acılarını paylaşmak üzere, ev sahibi yapmak istedik. Bunun altından da bir şeyler arayanlar oldu. Onlara verecek bir cevap bulamıyorum. İlgili firmamıza, İskenderun'da böyle bir proje yapmasını ben önerdim ve seve seve kabul ettiler. Arsa konusunda yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda, İskenderun Belediyesi ile görüştük. Bize alan gösterdiler. Konut yapılacak olan arazinin parasını da, İskenderun Belediyesi'ne ben ödeyeceğim. Tabii bir takım kriterler olacak. Bunu ilerleyen zamanlarda, daha detaylı görüşüp şekillendireceğiz. İnşallah şehit ailelerimize layık olabiliriz" diye konuştu.

İskenderun'daki Numune Mahallesi'nde bulunan cami restorasyonundan sonra olumlu tepkiler aldığını bildiren İşadamı Üysen, şöyle konuştu:

"İnanın bana, hayatta hiç bir şey bu kadar mutluluk veremezdi. İnsanlarımızın hayır duasını alıyoruz. Bundan daha büyük ne olabilir ki? Camimizi baştan aşağı yeniledik. Artık, mahallemize ve ilçemize yakışır bir güzellikte oldu. Bu da bizim mutlu olmamıza yeter."

1980'li yıllarda öğretmenlik yapan bir eğitimci olduğunu hatırlatan işadamı Üysen, sahibi olduğu bir arazi üzerine İlköğretim okulu yaptıracağını belirterek, "Eğitim, çocuklarımız için son derece önemli. Geleceğimize emanet edeceğimiz çocuklarımıza, güzel eserler bırakmamız gerekir. Bu proje de en yakın zamanda şekillenerek hayata geçirilecek" dedi.


Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),

UA(CK)(24.02.2012, FOTOĞRAFLI)


/////////////////////


Tarım ve gıda sektörü fuarda buluştu


GAZİANTEP'te 3. Gap Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ile 8. Gapfood Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı ziyarete açıldı.

'TARIM VE HAYVANCILIK İHMAL EDİLEMEZ'

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle, Akort Fuarcılık tarafından Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) 125 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuarın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Valisi Erdal Ata, tarım ve hayvancılığın ihmal edilemez sektörlerden olduğunu belirterek, "Bilim, teknoloji ve sanayiniz ne kadar gelişirse gelişsin, tarım ve hayvancılığı ihmal edemezsiniz. Bugün dünyanın sanayileşmiş ülkelerinin tarım ve hayvancılıkta da geliştiğini görürsünüz. Türkiye'nin toplam ihracatının 65 milyar dolar olduğu dönemde, Hollanda'nın sadece tarımsal ürünlerden ihracatı 65 milyar dolardı. Bizim Konya ilimiz kadar bir ülke, tarımsal ürünlerden bu kadar ihracat yapıyorsa, bu rakamlardan ders almamız gerek. Gaziantep'in sanayisinin gelişmesinde, bölgedeki tarımsal potansiyelin önemi büyük" dedi.

ÇİFTÇİYE 7 MİLYARLIK DESTEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca ise, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Türkiye'nin 23 milyar dolar olan tarımsal hasılası, 63 milyar dolara çıktı. Dünyada tarımsal hasıla bakımından 11. sıradan, 7. sıraya yükseldik. GAP Bölgesi'nde hayvancılıkla ilgili 116 projeye destek verdik. Bunlardan 45'i Gaziantep'te bulunuyor. Bu yıl çiftçimize 7 milyar 180 milyon TL tarımsal destek ödemesi yapacağız. Bunun bir milyar 950 milyon TL'sini Mart'ın 10'una kadar ödeyeceğiz."

4 GÜN AÇIK KALACAK

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Protokol üyeleri stantlar gezildi. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın organizasyonuyla 3. Tarım ve İnsan Ulusal Fotoğraf Yarışması Sergisi de açıldı. Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 4 gün boyunca açık kalacak ve 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek fuara 125 firma katılıyor.


Zeki GÜNAY / GAZİANTEP,

ZG(CK)(24.2.2012)(FOTOĞRAF)