Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş ve Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, yaklaşık 10 yıl süren çalışmanın sonucunda deve kuşu yumurta kabuğu ve zarından elde edilerek üretilen jelin, ağız ve diş sağlığı tedavisinde etkili olduğunu ortaya çıkardı. Patent başvurusu yapılan jelin herhangi bir yan etkisinin de olmadığı belirtildi.

DEVE KUŞU YUMURTASI KABUĞU

Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, ''Çalışmalarımız sonunda deve kuşu yumurta kabuğu ve zarında bulunan partiküllerden elde ettiğimiz ve temamen doğal yöntemlerle oluşturduğumuz jelin ağız sağlığı ve başlangıç halindeki diş çürüklerinin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini tespit ettik. Ayrıca , ağız kokusunun giderilmesinde, diş eti iltihaplarının engellenmesinde, ağız içi yaraların tedavisinde, diş ve diş eti hassasiyetlerinin giderilmesi konusunda önemli faydalar sağladığını belirledik'' dedi. 

DİŞ FIRÇASIYLA KULLANILABİLECEK

Prof. Dr. Durmuş, ağız bakımında kullanılan diş macunları, ağız gargaraları ve diş ipleri gibi ürünlere ilaveten Türkiye’de ilk kez katkı maddesiz bir jel üretilmiş olduğunu kaydetti.  Jelin dış fırçasıyla kullanılabildiğini ifade eden Durmuş şöyle konuştu:

''Jelin fazla kullanılması ya da yutulması durumunda hiçbir yan etkisinin olmadığını tespit ettik. Üstelik 3 yaş altı çocuklarda da rahatlıkla kullanılabilen jelin, ülkemiz koşullarında üretilmesi ve piyasaya sürülmesi son derece kolay. Jelin seri üretime geçilmesi ile piyasadaki diş macunları ve benzeri tüm ürünlerden daha ekonomik olmasına kesin gözüyle bakıyoruz.''

ÇÜRÜKLERİN TEDAVİSİ

Jelin susuz ortamda dahi gün içerisinde rahatlıkla dişlere sürülmek kaydıyla kullanılabileceğini belirten Durmuş, ''Diş jeli diğer diş ürünlerinin aksine günün her saatinde kullanılabileceği ve kişinin kolaylıkla yanında taşıyabileceği bir ürün. Özellikle yemeklerden önce kullanıldığında dişler üzerine ince bir film tabakası oluşturarak ağız bölgesinde oluşan asidik ortamın dişlere zarar vermesini engellemede oldukça yararlı olacaktır. Yatmadan yaklaşık bir saat öncesinde ağız bakımı için kullanılan ürünlerden sonra uygulandığında başlangıç halindeki çürüklerin tedavisini ve diş etlerindeki enflamasyonların giderilmesinde faydalı olacaktır''diye konuştu. 

DAHA FAZLA KALSİYUMA SAHİP

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik de, ''Yaptığımız araştırma ve deneylerde deve kuşu yumurtasının kabuğu ve zarının greft (kemik tozu) ve membran (örtü malzemesi) oluşturulmasında çok uygun olduğunu tespit ettik. Üstelik deve kuşu yumurtası, istenen büyüklükte parçacıkların elde edilmesine imkan sağlayacak kalınlığa ve sertliğe sahip. Böylece bir deve kuşu yumurtasından oldukça fazla ürün çıkartabiliriyorz. Ayrıca deve kuşu yumurtası diğer tüm yumurtalardan daha fazla kalsiyuma sahip. Bu nedenle çalışmamızı deve kuşu yumurtasına yoğunlaştırdık '' dedi. 



HK(İA/AK)