Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için EXXONMOBIL ile yapılan ortak işletme anlaşması kapsamında iki derin deniz kuyusu kazması amacıyla Karadeniz'e getirilen ve 23 Mayıs 2011 tarihinde çalışmalara başlayan "Deepwater Champion" adlı dev sondaj gemisi, kulelerinin sökülmesi için dün akşam Samsun Limanı'na demirledi. Gemi, yaklaşık 2 saatte limana girebildi. 

15 GÜN SÜRECEK

Amerikan EXXONMOBIL enerji firmasının Güney Kore'deki tersanelerde yaptırdığı "Deepwater Champion" isimli 51 bin 320 groston ağırlığındaki petrol platform gemisi, şimdi geri dönüş yolunda. 229 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğindeki geminin boğazdan geçişini kolaylaştırmak için kulelerinin sökülmesi çalışmalarına başlandı. 153 çalışanı olan geminin kulelerinin sökülmesinin 15 gün süreceği belirtildi.

"BOĞAZ GEÇİŞİ İÇİN KULE SÖKÜLÜYOR"

Liman Başkanı Hayri Kahya, dev platformun dün akşam Samsun Limanı'na demirlediğini belirterek, "Daha öncede boğazdan geçmesi zor olduğu için kulesi sökülerek geçiş sağlamıştı. Kule yine Samsun Limanı'nda takılmıştı. Şimdi de aynı işlem yapılacak. Boğazdan geçişi sırasında sorun yaşamaması için kulesi sökülecek. Bu işlem biraz uzun sürebilir. O nedenle ayrılacağı günün tarihini vermek mümkün değil. Söküldüğünde dev petrol arama platformu liman sahamızdan ayrılacak" dedi.



MS(İS/AK)