Turizm kenti Antalya'da yapımına geçen 29 Kasım'da başlanan Antalya Akvaryum projesi tamamlandı. 5 milyon litrelik ana tank kapasitesiyle Avrupa'nın 2'nci, dünyanın 5'inci büyük akvaryumu özelliğini taşıyan, 131 metre uzunluk ve 3 metre genişliğiyle Avrupa'nın en uzun akvaryum tünelini de içinde barındıran Antalya Akvaryum'un açılışı yarın gerçekleşecek. Arapsuyu Olbia Kanyonu'nda yapılan ve 15 bin metrekare kapalı alanda tasarlanan Antalya Akvaryum'da, dünya denizleri, okyanuslar, Türkiye denizleri, nehirler, göller, zehirli türler ve denizanaları gibi 40 farklı temada akvaryum tankı yer alıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet- devret modeliyle yaptırılan 85 milyon TL bütçeli dev akvaryumda 20 binden fazla balık ve sualtı canlısı bulunuyor. Sualtı dekorasyonunu dünyaca ünlü İtalyan heykeltıraş Benedetti'nin yaptığı akvaryumda, balık dokunma havuzları, dalgıçlık okulu, restoran, fastfood, kafeler, 5D sinema salonu, 1000 metrekarelik özel sualtı dünyası konseptli çocuk oyun ve eğlence alanı, paintball ve sergi alanları da yer alıyor.

Antalya Akvaryum'da, Maldiv Adaları'ndan esinlenerek tasarlanan 800 metrekare yüzeyli bir gölet ile içerisinde gerçek kar yağan ve özel ısı dengeleyici kıyafetler giyilerek ziyaret edilebilen 'Soğuk Dünya', 'İglo Köyü' ve 'Noel Baba'nın evinin de bulunduğu toplam 1500 metrekarelik kapalı alanda tasarlanan mekanlar yer alıyor.

BASINA TANITILDI

Antalya Akvaryum, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın'ın katıldığı basın toplantısı ile basına tanıtıldı. Antalya Akvaryum şirketi ortakları İrfan Demirok ve Ramazan Atılgan ile projenin pilot ortağı Okyanus Akvaryum Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Alpgüven'in de yer aldığı tanıtım turuna çok sayıda gazeteci katıldı.

Akvaryumda sergilenen balıklar ve su altı canlılarının uzmanlar gözetimininde dünyanın dört bir yanından uçaklarla ve özel araçlarla getirildiğini belirten İrfan Demirok, "Şu an 5 bin olan balık türü Eylül ayına kadar artmaya devam edecek. Balıklar, uzman su ürünleri mühendisleri ve veterinerlerden oluşan yaşam destek ekibinin gözetiminde 24 saat takip ediliyor" dedi.

TURİSTİ ÇEKECEK

Akvaryumda bulunan göz alıcı tasarımların ve dekorların yanı sıra ana tank içerisinde yer alan 2'nci Dünya Savaşı'nda Akdeniz'de düşürülen İtalyan bombardıman uçağının replikası dikkat çekti. Basın toplantısını bombardıman uçağı önünde yapan Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, dev akvaryumun turizmin başkenti Antalya'ya büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Akaydın, "Herhalde dünyada, bu kadar çabuk temeli atılıp da bitirilen bir akvaryum olmaması gerekir. Bu çok övünülecek birşey. Tank büyüklüğü bakımından 5 milyon litre kapasitesi ile dünyanın 5'incisi, Avrupa'nın ikincisi ve tünel hacmi olarak da dünyanın bir numaralı tüneline sahip bir akvaryumda bulunuyoruz. Antalya Akvaryum'un kentin cazibe merkezi olacağına inanıyorum. Turistin kent merkezine gelmesine büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.

KAR ODASI GEZİLDİ

Tanıtım turuna katılan gazeteciler de görevlerini yaptıktan sonra akvaryumun çeşitli yerlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Köpek balıkları ve vatozların cirit attığı ana tank önünde bol bol fotoğraf çektiren gazeteciler, havuz içindeki dalgıçlarla da selamlaştı. Tanıtım turunda 1500 metrekare büyüklüğündeki kar odasına giren davetliler, yaz kış sıcaklığı eksi 10 derece olan bölümü dolaştı. Yerlerde bulunan yapay kar ile oynayan basın mensupları, beyaza bürünmüş çam ağaçlarının arasında fotoğraf çekti.

DÜNYADA BEŞİNCİ

5 milyon litrelik ana tank kapasitesiyle Antalya Akvaryum; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 24 milyon litrelik tank büyüklüğüne sahip Georgia Akvaryumu, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki 10 milyon litrelik Dubai Mall Akvaryumu, Japonya'daki 7 milyon 500 bin litrelik Okinawa Churaumi Akvaryumu ve İspanya'daki 7 milyon litrelik L'Oceanografic akvaryumunun ardından dünyanın en büyük 5'inci akvaryumu oldu.