Tunceli'de 4 Mayıs 1937 tarihinde başlatılan ve 1939'da sona eren Dersim Harekatı'nın ilk başlama tarihi düzenlenen etkinlikle potesto edilirken, olaylar sırasında ölenler de anıldı. Avrupa'da faaliyet gösteren Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu, Tunceli Cemevi'nde düzenlediği etkinlikte Dersim Harekatı sırasında ölenler cemevindeki törenle anıldı. Anmaya CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de katıldı. Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Kaya, hükümetin Dersim'de yaşanan 1938 olaylarıyla ilgili yaptıklarının yetersiz kaldığını söyledi. Kaya, şöyle dedi:

"Bugün biz 1937-38 yılında Dersim soykırımı sırasında öldürülen on binlerce insanımızın anması için bir aradayız. İnsanlarımızın onurları aşağılanarak, eşkıya denilerek, derelere doldurularak süngülenerek, uçaklar ile bombalanarak, zehirli gaz verilerek öldürülen on binlerce mahsum Dersim insanını anmak için buraya geldik. Bugün dünyanın dört bir köşesinde bütün Dersimliler ayakta ve bu günü lanetliyor ve bu harekatı protesto ediyor. Devlet, Dersimliler'i tarih boyunca asimle etmek için her dönem zulmetti öldürdü sürgün etti. Hükümetin Dersim olayları ile ilgili açıklamaları özellikle Başbakan'ın açıklamaları bizleri bir nebze rahatlatsa da gerisi gelmemiştir. Sayın Erdoğan, Dersim olayları ile ilgili yaptığı açıklamalar olumlu olsa da yetersizdir. AKP ve CHP arasında hiçbir zaman Dersim olaylarının siyasi malzeme yapılmasını kabul etmiyoruz ve Dersim konusunda hükümetin daha radikal adımlar atmasını, bütün Dersimliler ve o dönemin mağdurları bekliyor." 

Etkinlikte Dersim olayları sırasında askerler tarafından gözaltına alındıktan sonar el ve ayakları bağlanarak öldürülmeye götürülenlerin canlandırıldığı ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüş düzenlendi. Seyit Rıza Meydanı'nda başlayan sessiz yürüyüşün ön saflarında erkek ve kadınlar beyaz elbiseler giyip, elleri bağlı, çıplak ayakla yürüdü. Dersim olayları sırasında yüzlerce insanın öldürüldüğü yer olan Gole Çeti Mevkii'ne kadar yürüyüşün ardından bölgede ölenler için mumlar yaktı.

Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan, 1937-38 yılında Dersim'de olanların insanlık suçu olduğunu söyledi. İnanç, kültür ve kimlikleri farklı olduğunu için onbinlerce insanın kurşunlanıp, uçurumdan atılarak, gaz mağaralarında zehirlenerek öldürüldüğünü söyleyen Mükan, şöyle devam etti:

"Aileleri yok edilen, kız çocuklarına ganimet gibi el konuldu. Kimi yerde çocuklarımıza bir kurşun bile reva görülmedi ve kafaları odunlarla patlatılmak suretiyle yok edildiler. On binlerce insanımız da sürgün edilerek topraklarına dönüşleri kanunla yasaklandı.1937-38 yılında Dersim'de yaşananlar, nereden bakılırsa bakılsın, en hafif tabiriyle bir insanlık suçu, bir soykırımdır. Zira burada insanlık ailesinin devreden bir mirası, bir ferdi olarak Dersim kimliği yok edilmek istenmiştir. Bu minvalde, bu hakaret sadece Dersim'e karşı değil, tüm insaniyete karşı yapılmıştır.Bu nedenle Dersim 38'e sahip çıkmak, kim olursa olsun, akıl ve vicdan sahibi hiç kimsenin kaçınamayacağı bir vazifedir.Bizlere devreden bu mirası layıkıyla sahiplenmek, onu ağırbaşlılıkla taşımak, gururla yeniden üretmek hepimizin insan olmaktan kaynaklanan bir ödevidir. Yıllardır saklanan, yasaklanan, unutturulan Dersim meselesi beklenmedik bir zaman ve tarzda gündeme getirildi. Ancak bilhassa iktidar partisi tarafından yüzleşme ve açılım ibareleri altında başlatılan sürecin neticesi ortadadır. Halkımız nazarında kısmi bir beklenti yaratmış olsa da burada, maalesef, samimiyet, acıları paylaşma, empati kurma yoktur, onun yerine şark kurnazlığı vardır, yaralarımızı siyasete alet etme vardır. Bu yaklaşım gayri ahlakidir, reddediyoruz. Dersim soykırımının baş sorumlusu konumundaki CHP'nin bugün dahi bu vahşeti sahiplenen tutumu yürek paralayıcıdır"

Anma töreni daha sonra yatılan ağıtlarla son buldu.



FD(GG/İD)