Birlik Başkanı Ali Dermenci, sığır yetiştiricilerinin yüksek yem fiyatları nedeniyle sıkıntı ile karşılaştıklarını, kuraklığın da kaba yem fiyatlarını etkilediğini söyledi. Yem fiyatlarındaki bu artışın önüne geçilmediği takdirde üreticilerin hayvanlarını besleyemez duruma geleceğini belirten Dermenci, şöyle dedi:

"Bütün dünyada yem ve süt paritesinde 1 kilo süt, 1.5 kilo yem olacak şekilde fiyat politikası belirlenmekteyken, bırakın 1 kilo süt ile 1.5 kilo yem almayı, 1 kilo süt yerine 1 kilo yem bile alınamamaktadır. Eğer yem fiyatlarındaki bu yükseliş önlenmez ve fiyatlarda gevşeme olmazsa üreticilerin sürdürülebilir bir hayvancılık yapabilmesi çok zor hatta imkânsız olacaktır. Bu durumda şuan 80 kuruş olan süt fiyatlarının acilen 1 lira üzerine çıkarılması veya bakanlığımızın belirlediği şuan 60 kuruş olan çiğ süt destekleme fiyatlarının artırılarak zamanında üreticiye ulaştırılması gerekmektedir. Son yıllarda hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntılar sonucunda zor şartlarda üretim yapmaya çalışan üreticiler geçmiş yıllarda yaşanan krizlerin henüz yarasını sarmaya çalışırken, eğer yem fiyatlarındaki bu artışlara karşılık önlem alınmazsa 2008 yılında yaşanan krizden daha zor günler üreticilerimizi beklemektedir."

"HAYVANCILIK CANLANDIRILMALI"

Trakya’daki damızlık gebe düvelerin, Avrupa ve Amerika’daki damızlık gebe düvelerle eşdeğer olduğunu ifade eden Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, "Gebe düve ithalatının durdurularak, satışların iç piyasada gerçekleştirilmesi ile hayvancılık sektörünün canlandırılması gerekmektedir" diye konuştu.



MK(LK/İD)