1 Mayıs'ta başlayan av yasağının sona ermesi için aylardır bekleyen vatandaşlar ve balıkçılar hayal kırıklığı yaşadı. Haftalardır 1 Eylül için hazırlık yapan balıkçılar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından konulan yasakları ağır bulunca protesto için dün gece denize açılmadı. Samsun'da kayıtlı bulunan 10 gırgır teknesi limana demirlendi. Derinlik sınırının değişmemesi durumunda denize açılmayacaklarını dile getiren balıkçılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sorunu çözmesini beklediklerini dile getirdi.

Gırgır avcılığında 16 metre olan derinlik uzaklığı uygulamasının 24 metreye yükseltilmesine bir anlam veremediklerini söyleyen Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, ayrıca balık boylarına uygulanan yasağında balıkçıyı bitireceğini kaydetti. Türkiye'de 150 yıldır 16 metre derinlikte balık avlandığını belirten Davut Kıyak, "Şimdi bakıyorsunuz 24 metreye çıkardılar. Palamut 25 santim, istavrit 13 santim, mezgit 13 santim olacak. Palamut, levrek, çinekop, bunlar göç balığı. Eylül ve Ekim ayı arasında Karadeniz'de olur. 1 ay sonra bu balıklar göç eder. 24 metre derinliğin mantığı nedir. Böyle şey olur mu? Binlerce kişi bu işten ekmek yiyor" dedi.

Denizde palamutun bol olduğunu söyleyen Davut Kıyak, ancak teknelerin kıyıda kalması nedeniyle tanesi 3 TL olması gereken palamutun tezgahta 13 TL'ye satıldığını ifade etti. Vatandaşın bu yasaklar yüzünden ucuz balık yiyemeyeceğini belirten Kıyak, yasakların balıkçılığın sonunu getireceğini ileri sürdü.

Av sezonu açılmasına rağmen tezgahlarda kültür balıklarının bulunduğunu kaydeden Davut Kıyak, trol avcılığının ise 15 Eylül'de başlayacağını belirtti. Bu arada tekneler denize açılmayınca balık halindeki balıkçılar da buzhanelerden balıkları çıkartarak satışa sundu. Kültür balıkları ile birlikte küçük balıkçı teknelerinin gece avladığı 50 kasa palamudun satıldığı balık halinde, balıkçılar sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor.



MS(İS/BT)