Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Samsun İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Tarık Tarhan, meslek kuruluşlarının Samsun'daki sel felaketiyle ilgili değerlendirme raporunu açıkladı. Tarhan, sel felaketinden etkilenen bölgenin Mert Irmağı ve Yılanlı Dere'nin birleşme noktası olması nedeniyle taşkın sahası içinde yer aldığını ve yüksek riskli bir alan olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Ülkemizde sel felaketlerine sıkça konu olan dere yatağı yapılanması bu bölgede karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu afet bölgesinde jeolojik olarak eski dere yatağı alüvyonları mevcuttur. Bölgedeki yoğun yağış yeraltı suyunun aşırı doymasına neden olmuştur.  Bunun sonucunda oluşan yüzeysel akış beraberinde ağaç ve malzemeleri getirerek dere yatağı boyunca, yer yer kesitlerin kıyı oyulmalarına ve iki derenin birleşiminde taşkına neden olmuştur. Dere yataklarının üzeri gelişi güzel kapatılarak rant alanı olarak kullanılmasından biran önce vazgeçilmelidir." 

Yılanlı Dere'de yapılan ıslah çalışmaları ardından dere yatığının değiştirildiğini öne süren Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, hazırladığı kroki ile güzergahtaki değişimi anlattı. Dere yatığının değiştirilmesi sonucu yeni yapılan kanalın kesitinin yeterli olmadığına dikkat çeken Özçelik, TOKİ konutlarının yer seçiminin de yanlış olduğunu tekrarladı.



YK(İS/İD)