Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım'daki 5.6 büyüklüğündeki depremlerde koordinatörlük görevi üstlenen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van Valiliği'nde Vali Münir Karaloğlu, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AFAD Başkanı Faruk Oktay ile birlikte deprem sonrası yapılan işlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Depremden sonra işlerin planlandığı gibi gittiğini belirten Atalay, Van'da bir başarı öyküsü yürütüldüğünü söyledi. Yaptıkları çalışmalarının yurt dışından da takdir edildiğini belirten Atalay, muhalefetin bu başarıları övünme yerine eleştirdiğini ifade etti.

ÇADIRDA 1000, KONTEYNERDE 147 BİN KİŞİ YAŞIYOR

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, deprem sonrası Van ve Erciş'te 14 çadır kent kurulduğuna, halen 4 çadır kentte sadece 1000 kişinin yaşadığını, onların da en kısa sürede konteynerlere nakledileceğini söyledi. Atalay, halka 75 bin çadır dağıtıldığını, ihtiyacı olmayanların da çadırları Kızılay'a teslim etmesini istedi. Atalay, şöyle dedi:

"Van'a 28 bin 500 konteyner istedik. Şu anda 35 konteyner kentteki 26 bin 500 konteynerin altyapısı tamamlandı. Bu konteynerlerde bugün itibariyle 147 bin 206 kişi yaşıyor. Çadırda kalan 1000 kişi de en kısa sürede kanteynerlere nakledilecek."

ŞEHİR PLANI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLİYOR

Şehrin imar planını yeniden gözden geçirildiğini ve jeofizik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirten Atalay, "Yeni gelişim alanları belirledik. Çok güzel yeni mahalleler kurulacak. Bu arada 41 kilometre olan çevre yolunu 60 kilometreye çıkardık. Şehrin altyapı ve su sorunun uzun vadeli çözmek için proje hazırladık. Bu proje kapsamında 17 milyon TL'yi AFAD'tan aktardık" dedi.

DEPREMZEDE KALICI KONUTA 75 BİN TL ÖDEYECEK

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, günlerdir beklenen TOKİ tarafından yaptırılacak deprem konutlarının bedellerini açıkladı. Yapımı planlanan 15 bin 205 konuttan 12 bin 531'inin ihalesinin tamamlandığını anlatan Atalay, şöyle devam etti:

"Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bazı bloklar tamamlandı. Deprem konutlarının fiyatlarını da belirledik. 100 metrekarelik konutun maliyeti devlete 110 bin TL iken depremzede, devletin bir kısmını sübanse edeceği konuta 75 bin TL'ye sahip olacak. Köylerde ise bu fiyat 70 bin TL olacak. Bu konutların bedeli 2 yıl geri ödemesiz, 20 yıl vadeyle faizsiz tahsil edilecek. Ancak, köyler için farklı bir alternatif daha getirdik. Biz köylerde toplu köy yapmayı düşünüyorduk. Ancak, köylülerin çoğu bunu kabul etmedi ve kendi yerlerinde ev yapmayı talep etti. TOKİ bu evleri de yapmayı düşünüyordu. Ancak bundan vazgeçildi. Şimdi kendi yerinde ev yapacaklara 40 bin TL kredi vereceğiz. Ahırlar için de 10 bin TL. Bu krediler de yine 2 yıl geri ödemesiz ve 20 yıl vadeyle ödenecek. Evlerin inşaası sırasında denetimi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak. Biz Van merkeze de biraz daha fazla konut yaptıracağız. Hak sahibinin dışında ihticı olan, özellikle kiracıların aynı şartlarda, bu konutlardan faydalanmasını sağlayacağız."

Başbakan Yardımcısı Atalay, Van Valisi Münir Karaloğlu, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve AFAD Başkanı Fuat Oktay, Topaktaş Köyü'nde incelemelerde bulunduktan sonra Erciş İlçesi'ne gitti.



OB,MÇ(FE/İD)