Elazığ Valiliği, HDP’li Ergani Belediyesinin depremzedelere gönderdiği 2 kamyon yardım malzemesini geri gönderdi. HDP Elazığ İl Örgütünde düzenlenen toplantıda açıklama yapan Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, yaralı olarak kurtulanlara geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Heyette bulunan Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Ulaştığımız 60 köye yardımlar ulaşılamamış. Gelen yardımlar da AKP ilçe başkanları tarafından sadece kendi yakınlarına verilmiş" dedi. HDP’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da “Partimizin topladığı battaniye, çadır ve kuru gıda kolileri İçişleri Bakanı’nın talimatıyla depremzedelere ulaştırılamamaktadır. Böyle zamanlarda küçük siyasi hesaplarla, iktidar oyunlarıyla yardımların ulaşmasını engellemenin hiç bir açıklaması olamaz” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu yazılı bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdi.

Elazığ’da meydana gelen depremin vicdan sahibi tüm yurttaşların aynı duyguda birleşmesini sağladığına dikkat çekilen açıklamada, depremin hemen ardından başlayan ve giderek büyüyen dayanışma adımlarının ise iktidar tarafından açıkça engellendiği ifade edildi.

Yapılan açıklamanın devamı şöyle:

“Daha depremin ilk enkazı yerinden kalkmadan vatandaşlara tehditler savuran İçişleri Bakanı, şimdi de yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemektedir. Yardımların depremzedelere ulaşmaması yönünde hem canlı yayında açıklama yapmış, hem de bölgedeki idari birimlere talimat vermiştir. Talimatı hemen uygulamaya koyan Valilik, köyleri arayarak hükümet bağlantılı olmayan yardımların alınmamasını emretmiştir.

Partimizin, belediyelerimizin, il ve ilçe örgütlerimizin topladığı battaniye, çadır, kuru gıda gibi yardımların bulunduğu araçların yolu Emniyet güçlerince kesilmekte, kamyonlar geri gönderilmektedir. Şu saat itibariyle partimizin topladığı battaniye, çadır ve kuru gıda kolileri İçişleri Bakanı’nın talimatı sebebiyle depremzedelere ulaştırılamamaktadır.

“YARDIM ULAŞMAYAN BİNLERCE İNSAN TESPİT EDİLDİ”

Bölgedeki yurttaşlar ise 2 gündür bölgede inceleme yapan heyetlerimize, yardım dağıtımının AKP il ve ilçe başkanlarının kontrolünde olduğunu, bu konuda tarafgir davranıldığını söylemektedir. Heyetlerimiz yardım ulaşmayan onlarca köy, binlerce insan olduğunu tespit etmiştir. Bu tür doğal afetlerin ardından, hele de kış koşulları hüküm sürüyorsa, yardımların hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hayati önem arz etmektedir. Yardımlar acilen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Bu konunun önemi geçmiş deprem tecrübeleriyle de ortadadır.

“İKTİDAR UYGULAMALARINA SON VERMELİDİR”

Bizler halkımızın emekleriyle ve dayanışma duygularıyla topladığı yardımları ihtiyaç sahiplerine, ‘bir elin verdiğini diğer el görmez’ ilkesiyle dağıtıyoruz. İktidar, engelleme uygulamalarına son vermelidir. Acılar hepimizin acılarıdır. Böyle zamanlarda küçük siyasi hesaplarla, dar bakışlı iktidar oyunlarıyla zor durumda olan insanlara yardımların ulaşmasını engellemenin insani hiçbir açıklaması yoktur ve olamaz. Deprem öncesi gerekli tedbirleri almak yerine her karar ve adımıyla öngörüsüz davranan iktidar, deprem sonrasında da insani yardımlara müdahale ederek, siyasi hesaplarını halkın can ve mal güvenliğinin, ihtiyaçların önünde tutmaktadır."