Van'da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Van Bölge İdare Mahkemesi'nde birçok depremzede dava açtı. Şu ana kadar 2 bin 500 depremzedenin dava açtığı Bölge İdare Mahkemesi'nde bin başvuru, 'hukuki koşullar yerine gelmediği' için reddedildi. Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman, dava konularının çoğunun hasar tespitlerine yapılan itirazlar olduğunu söyledi. Karaman şu bilgileri verdi:

"Davaya konu dilekçeleri, cevaplamaları için ilgili kurumlara gönderiyoruz. Kurumlar 30 gün içinde bu dilekçelere cevap veriyorlar. Ardından vatandaşlar kurumun cevabına itiraz ediyor. Kurum da ikinci kez dilekçe ile itiraza cevap veriyor. Bu aşamaların ardından dosya hakimin karşısına geliyor. Dosyanın aydınlığa kavuşması için tüm araştırmaları yapıyoruz. Bu incelemelerin ardından karar veriliyor."

DAVALARIN ÇOĞU HASAR TESPİTİ İLE İLGİLİ

Van depreminin ardından özellikle hasar tespitleri ile ilgili itirazların kendilerine geldiğini belirten Karaman, resmi kurumlara 150 tazminat davasının açıldığını söyledi. Karaman "Bin başvuru reddedildikten sonra bin 500 davanın hukuki süreci devam ediyor. Vatandaşlar ya az hasarlı olan evlerinin ağır hasarlı kapsamına, ya da ağır hasarlı evlerinin orta ya da az hasarlı kapsamına alınmasını istiyorlar. Bilirkişi incelemeleri ve keşiflerin ardından dosyalarla ilgili karar veriliyor. Hasar tespit davaları ise valiliğe açılıyor" dedi.



OB(FE/COŞ)