Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ilk olarak iddianame okundu. Daha sonra sanık Tevfik Bayram'a söz verildi. Tevfik Bayram, oteli Sıddık Bayram Limited Şirketi'nden kiraladığını belirterek, ilk depremden sonra AFAD'a kontrol için dilekçe verdiğini, ancak kimsenin gelip inceleme yapmadığını söyledi. Sigorta şirkeninin inceleme yaptığını belirten Bayram, sadece boya çatlağı olduğu gerekçesiyle sigorta şirketi tarafından kendilerine 10 bin 520 TL ödeme yapıldığını ifade etti. Ailesiyle birlikte otelde kaldıklarını anlatan Bayram, otelin altındaki Albaraka Türk'ün yaptırdığı analizlerin sağlam çıkması sonrası oteli depremden 6 gün sonra açtıklarını söyledi. Sanık Avukatı Mehmet Denizoğlu ise devlet yetkililerinin açıklaması sonrası binalara girildiğini, otelin de bundan sonra açıldığını ifade etti. Denizoğlu, "Deprem sonrası 90 soruşturma açıldı. Ancak İstanbul depreminde Veli Göçer vardı. Van depreminin Veli Göçeri de Tevfik Bayram oldu. Erciş'te yıkılan ve insanların öldüğü Sevgi Apartmanı'nın sahibi Salih Ölmez yakalandı ve savcılıkça serbest bırakıldı. Bu hukukun adaletine ve eşitliğe aykırıdır" dedi.

DURUŞMADA DEPREMZEDE YAKINLARI GÖZYAŞI DÖKTÜ

Daha sonra duruşma salonunda bulunan 8 depremzedenin yakınları söz aldı. Tevfik Bayram'ı vicdansızlıkla suçlayan depremzedelerin yakınları, adalete güvendiklerini söyledi.

Ortam, depremde otel enkazında kalarak hayatını kaybeden Serdar Karabulutoğlu'nun kız kardeşi Sibel Karabulutoğlu'nun söz almasıyla gerildi. Tevfik Bayram'a katil, diye bağıran Karabulutoğlu, "Benim yaşadığım acıyı sen de yaşa. Senin çocukların da parçalansın" diyerek ağlayıp fenalık geçirmesi, depremzede yakınlarını gözyaşlarına boğdu.

Depremzede yakınlarının ardından mahkeme heyeti müdahil 12 avukatı ve sanık avukatını da son kez dinledi. Müdahil avukatları savunma için ek süre isterken, sanık avukatı müvekilinin tahliyesini istedi. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti Tevfik Bayramın tutukluluk halinin devamına, gerekli belge ve bilgilerin toplanması ve bazı tanıkların dinlenmesi için duruşmayı, 22 Ocak 2013 tarihine erteledi.



OB,GÖ,MÇ(FE/AAA)