Sarıgöl Kızılay Şubesi’nin düzenlediği geceye davetli olarak Kocaeli Üniversitesi'nden emekli öğretim üyesi deprem uzmanı Prof. Uğur Kaynak, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğa Hareketleri Derneği Başkanı Fuat Agaltay, İstanbul Valiliği Deprem Eğitim ve AFAD Koordinatörü Özden Işık konuşmacı olarak katıldı. 'Deprem ve depremden korunma' konusunun ele alındığı gecede, ilk konuşmayı Prof. Dr. Uğur Kaynak yaptı. Ege haritasına bakıldığında her yerin deprem bölgesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kaynak, Sarıgöl örneğini verdi. Prof. Dr. Kaynak, "Basamak faylar her zaman binalara zarar vermektedir. Sarıgöl’den altı fay hattı geçmektedir ve bunlar basamaklı fay hattıdır. Buralarda toprak kayması olması kaçınılmazdır. Basamak fayların olduğu yerleşim alanlarında depreme dayanıklı çelik binaların yapılması uygundur" dedi. Türkiye’de deprem tahmini konusunda çalışmalar yapıldığını da kaydeden Prof. Dr. Uğur Kaynak, "Türkiye depremleri tahmin etmede dünya ülkeleri arasında önemli bir yere sahiptir" diye konuştu.

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise depremlerin saniyeler içinde olduğunu ve yüzlerce insanın öldüğünü söyledi. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Can kaybını önlemek için deprem konusunda bilinçlenmek gerek. Sivil toplum örgütleri bilinçlenmeli. Van’daki depremde sivil toplum örgütleri en kısa zamanda bölgeye ulaşarak vatandaşa yardımcı oldu. Van’a bir yıl içinde 15 bin konut yapıldı. Bu büyük bir başarıdır" dedi. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, İstanbul’da büyük boyutlu deprem araştırmasının sadece Bakırköy ve birkaç yerde yapıldığını söyledi.

'BÖLGE OLARAK DEPREMİ BİLİYORUZ'

Doğa Hareketleri Derneği Başkanı Fuat Agaltay, 1999 yılında kurulduklarını söyledi. 13 yıldır Bursa’nın Nergis İlçesi’nden başlayarak deprem istasyonları kurduklarını anlatan Agaltay, "Gölcük’te, Tekirdağ’da, İstanbul-Çınarcık’ta, Simav’da deprem istasyonları kurduk. Belediyeler bize talepte bulunduklarında deprem istasyonu kuruyoruz. Normalde 10 bin liraya kurulan bu istasyonları dernek olarak bin liraya kuruyoruz. Deprem olacağını bu istasyonlar sayesinde nokta olarak bilemiyoruz ama bölge olarak bilmekteyiz. Simav depremini bir ay önceden bildik. Büyüklüğünü de Kandilli’den bir derece aşağı olarak açıkladık" diye konuştu.

İstanbul Valiliği Deprem Eğitimi ve AFAD Koordinasyonu Özden Işık da afetlerde ekip olarak çalışmanın önemini anlattı. Işık, "Afet olmadan sivil toplum örgütleri mutlaka uygulama yapmalı ve hazırlıklı olmalıdır. Türkiye deprem bölgesi olduğu için ilkyardım çok önemlidir" dedi.

Toplantı sonunda deprem uzmanlarına plaket verildi. Gecede şiir, kompozisyon ve resim dallarında derece alan öğrencilerin hediyeleri dağıtıldı. Sarıgöl Çok Programlı Lisesi öğrencilerinin sahnelediği tek perdelik skeç büyük alkış aldı.



VS(İÖ/CK)