Afet yönetiminde sivil ve asker işbirliği koordinasyonunu geliştirmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti, Katar, Dominik Cumhuriyeti ve Birleşmiş Milletler ile koordineli olarak başlatılan İnsani Yardım Operasyonları Gücü (HOPEFOR) girişimine ilişkin 2'nci uluslararası konferans, 28- 30 Kasım tarihleri arasında Antalya'da gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı konferans kapsamında paneller ve oturumların yanı sıra geniş kapsamlı, deprem sonrası arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirilecek.

Antalya ve bölge illerden arama kurtarma ekiplerinin de yer alacağı tatbikatın provaları sürdürülüyor. Tatbikat uygulaması, Çallı Semti'ndeki eski Dokuma Fabrikası'nın bahçesinde yapıldı. Gerçek bir depremde yapılması gereken tüm kara ve hava müdahalelerinin simule edildiği tatbikat gerçeğini aratmadı. Tatbikatta Antalya Afet Ekibi ve Jandarma Arama Kurtarma Birimi deprem enkazından yaralıların çıkarılmasını, belediye ekipleri de enkazdan çıkarılan yaralıların hastaneye taşınmasını gerçekleştirdi. Antalya İtfaiye Daire Başkanlığı timlerinin moloz yığını üzerine düşen bir araçtan yaralı kurtarma çalışmasının ardından ise AKUT ekibi çatıdaki bir vatandaşı kurtarmak için çaba harcadı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı kurtarma helikopteri ise binanın çatısından çelik halatla bağlanan sedye ile yaralıyı alarak hastaneye götürdü.

GERÇEĞİNİN AYNISI OLACAK

Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren, Antalya'da gerçekleştirilecek olan ve gerçeğine çok yakın tasarlanan tatbikat ile ilgili ön çalışmaların başladığını ve ilk tatbikat denemesinin yapıldığını söyledi. Eren, "Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün de katılımıyla gerçekleşecek tatbikat öncesinde ekiplerin yapması gerekenleri yaşayarak gördük. En uygun deprem senaryosu, görsel olarak burada yaşanacak. Her türlü ayrıntıyı ön tatbikatlarla inceliyoruz" dedi.